Alan neuvottelut katkesivat – näissä kuudessa hiihtokeskuksessa alkaa työnseisaus

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in hallitus päätti tänään rajoitetusta työnseisauksesta kuudessa hiihtokeskuksessa.

Työnseisaus alkaa 1.12.2022 kello 16.00 ja päättyy 3.12.2022 kello 24.00.

Työnseisaus koskee hiihtokeskusalan työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijöitä Rukalla, Tahkolla, Vuokatissa, Levillä, Pyhätunturilla sekä Ylläksellä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa kävivät tuloksettomat palkkaneuvottelut lokakuussa. Tämän jälkeen on käyty työehtosopimusneuvotteluja, jotka PAM katkaisi tänään.

PAM:in puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mukaan ilman työtaistelu-uhkaa neuvotteluissa ei päästä enää eteenpäin.

– Hiihtokeskusala on ollut sopimuksettomassa tilanteessa jo marraskuun alusta saakka. Työnantajien esitysten pohjalta ei neuvotteluille enää ollut edellytyksiä ja siksi katkaisimme ne. Hiihtokeskusalan työntekijät ovat palkankorotuksensa ansainneet ja siksi vauhditamme neuvotteluja rajoitetulla työnseisauksella, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

MaRa yllättynyt PAMin työnseisausilmoituksesta

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan mukaan osapuolten näkemykset ovat olleet kaukana toisistaan.

– Olemme pyrkineet ratkaisuun, joka turvaisi työrauhan tilanteessa, jossa hiihtokeskusten kustannukset nousevat rajusti. Tulevan talvikauden varaukset matkailukeskuksissa näyttävät ulkomaisten matkailijoiden osalta tässä vaiheessa hyviltä, mutta ilmassa on paljon epävarmuustekijöitä, MaRan työmarkkinajohtaja Olli Varmo sanoo.

Yhtenä merkittävimpänä epävarmuustekijänä MaRa pitää kotimaisten ostovoimaa tulevana keväänä.

– Elintarvikkeiden, sähkön ja muun energian hintojen nousu sekä korkojen nousu alkavat näkyä heidän taloudessaan. Ymmärrämme, että työntekijät ovat vaikeassa tilanteessa, mutta niin ovat myös yritykset.

Varmo sanoo yritysten sähkökustannusten sekä muiden energia- ja kuljetuskustannusten kasvaneen rajusti. Myös korkojen nousu rasittaa investointivaltaista hiihtokeskusalaa.

– Yksityiset toimialat, joilla ei ole veronmaksajien rahoitusta turvanaan, eivät voi sopia palkkojen korotuksista, jotka ylittävät yritysten talouden kantokyvyn, Varmo toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat