Mainos

Hiihto-oppaan työ vaatii tilannetajua - huumori on valttia

Laskettelukelit ovat tällä hetkellä parhaimmillaan Suomessa sekä Keski-Euroopassa. Pääsiäinen lienee kevään suosituin hiihtoviikonloppu.

Monelle Alppien kävijälle hiihto-opas on ollut korvaamaton apu matkalla. Rovaniemeläinen Stina Korhonen on toiminut tämän talven STS Alppimatkojen oppaana Cortina d´Ampezzossa, Italiassa.

- Tässä työssä pitää olla tilannetajua ja nopeaa ongelmaratkaisukykyä. Oppaan tulee olla kiinnostunut ihmisistä ja pitää osata kuunnella asiakkaita, Korhonen miettii.

Matkatoimisto Youtravelin toimitusjohtaja Mikko Suomi on samoilla linjoilla.

- Asiallisuus, rauhallisuus ja sopiva pilke silmäkulmassa ovat näin äkkiä ajateltuna oppaan tärkeimmät ominaisuudet.

Hiihto-oppaina nähdään nykyään hieman vanhempia tyyppejä.

- Aikoinaan oppaina oli paljon nuoria ja energisiä tyyppejä. Nykyään suuntaus on hieman vanhempiin ja kokeneempiin oppaisiin, siitä olemme saaneet positiivista palautetta, Suomi sanoo.

Pitkää päivää

Työ Alpeilla ei ole hauskanpitoa upeissa maisemissa ja auringossa. Korhosen päivä alkaa useimmiten kello seitsemän aamulla ja jatkuu iltamyöhäiseen. Töitä tehdään kuusi päivää viikossa ja ainoana vapaapäivänäkin pitää olla tavoitettavissa puhelimitse. Hiihtämisen ja monenlaisten järjestelyasioiden lisäksi oppaat kirjoittavat päivistään tarkkoja raportteja työnantajalleen.

- Sosiaalisuus ja positiivinen elämänasenne kantavat pitkälle, Korhonen muistuttaa.

- Oppaat eivät ole enää niin paljon illanviettojen isäntiä ja leikkien vetäjiä. Asiakkaat arvostavat asiallista opasta jolla on tietoa kohteesta, hiihtämisestä ja kohdemaasta. Mikään huippulaskettelija ei tarvitse kuitenkaan olla, Suomi sanoo.

Suomessa myydään tänä talvena noin 14 000 valmismatkaa Alpeille. Bisneksessä pyörii vuositasolla noin 15 miljoonan euron potti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.