Mainos

Hiekat saavat kyytiä - katujen puhdistaminen aloitettu

Eteläisimmässä Suomessa on jo aloitettu katujen puhdistaminen talven hiekoituksen jäljiltä. Liikkeelle on päästy paljon normaalia aikaisemmin lämpimän ja kostean sään vuoksi. Aikaisella puhdistamisella vähennetään katupölyn määrää.

Poikkeuksellisen lämmin ja vähäluminen talvi on tuonut omat haasteensa katujen talvihoidolle.

– Kun ei ollut lunta on se aiheuttanut kaduille liukkautta. Jäätyminen on ollut meille tänä talvena erittäin suuri ongelma, kertoo Espoon kaupungin tuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila.

Keskiverto talvena hiekkaa kerätään ja puhdistetaan kaduilta vasta maaliskuun loppupuolella. Nyt liikkeelle on päästy, koska lunta ei ole.

– Hiekkaa on käytetty liukkauden torjunnassa ja se aiheuttaa huomattavasti katupölyä. Tällä pyritään nyt minimoimaan katupölyn muodostumista, kertoo Uusikauppila.

Hänen mukaansa liikenne on suurin katupölyn aiheuttaja ja siksi Espoossa on aloitettu katujen puhdistaminen nimenomaan ajoväyliltä. Helsingissä on päädytty toisenlaiseen ratkaisuun ja hiekan kerääminen aloitettiin pyöräteiltä.

– Helsinki yrittää panostaa talvipyöräilyyn ja se on myöskin meidän tavoite. Keruu ja puhdistus tehdään kevyellä kalustolla helposti ja suhteellisen nopeastikin, sanoo Helsingin kaupungin työnjohtaja Jari Lehtonen

Kevyenliikenteenväylät puhdistetaan Espoossa vasta myöhemmin, sitä perustellaan turvallisuudella.

– Kun tiedämme varmasti, ettei enää tule yöpakkasia eikä liukkautta, vasta sitten aloitetaan keräämään jalkakäytäviltä hiekkoja pois, sanoo Uusikauppila.
Hiekan lakaisu voi mennä maaliskuun lopulle silläkin uhalla, että negatiivista palautetta myöhäisestä puhdistamisesta tulee.

– Pyöräilijät eivät varmaan tykkää siitä, että me ei niitä kevyenliikenteenväyliä vielä putsata. Mutta jos katu jäätyy, eikä siellä hiekkaa ole, joku voi kaatua ja loukkaantua. Sitä riskiä me emme halua ottaa, sanoo Uusikauppila.

Vaikka talvi näyttääkin nyt taittuneen, voi lunta tulla maaliskuussakin vielä useita senttejä.

– Kyllä meillä aurat pystytään vaihtamaan ihan pienen ajan sisällä. Ei se ole mikään ongelma. Nyt tehdään työtä, mikä on tällä hetkellä akuutein. Jos lunta tulee, me pystymme siihen vastaamaan, sanoo Uusikauppila.

Samoilla linjoilla on myös Jari Lehtonen.

– Lunta voi tulla hyvinkin vielä 15 senttiä, mutta pakkasta ei enää tule, en usko siihen, mutta vielä voi tulla pieni takatalvi. On meillä pääsiäisen aikaankin ollut joskus 15 senttiä lunta, mutta sitten se sulaa nopeasti pois, hän sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.