Hevosenlihaa jäljitetään yhä - kohu ei näy ruokakaupassa

Elintarvikkeissa olevaa, mutta pakkausmerkinnöistä puuttuvaa hevosenlihaa jäljitetään yhä ympäri Eurooppaa.

Tänään hevosenlihaa löytyi Karelian Lihajalosteen kebablastuista ja eilen unkarilaisesta kevätrullasta.

Evira on kerännyt jo maassa olevista elintarvikkeista 50 näytettä, jotka on lähetetty tutkittavaksi ulkomaille. Analyysitulosten mukaan Karelian Lihajalosteen kebablastuissa oli pieniä määriä hevosenlihan jäämiä, vaikka pakkausmerkintöjen mukaan ei pitäisi olla. Tuotteet vedetään myynnistä.

– Kuntien viranomaiset ottivat näytteitä elintarvikkeista ympäri Suomen, pääosin kuitenkin Etelä-Suomesta, Eviran tuoteturvallisuusyksikön johtaja Arja Kaiponen kertoo.

Myös lääkejäämiä etsitään

Vastaavanlaisia tutkimuksia tehdään muissakin EU-maissa. Tutkitusta hevosenlihasta etsitään myös jäämiä fenyylibutatsoni-kipulääkkeestä. Tätä kipulääkettä ei lain mukaan saa antaa eläimille, jotka myydään ihmisravinnoksi.

Evira lupaa tiedot lopuistakin näytteistä lähiaikoina.

Kevätrullia selvitetään

Tullilaboratorio on ottanut yhteyttä unkarilaisten kevätrullien maahantuojaan ja selvittää, miksi rullissa on hevosta, vaikka pakkauksen mukaan ei pitäisi olla.

Kevätrullan tarkkaa myyntinimeä ei tässä vaiheessa julkisteta eikä tuotetta ole vedetty myynnistä.

– Totesimme kevätrullassa hevosen DNA:ta, mutta pitoisuutta ei ole vielä määritelty, joten emme tiedä vielä, onko kyseessä kontaminaatio vai todellinen raaka-aine. Kuulemme nyt maahantuojaa. Tässä tuotteessa ei ole tämän hetken tiedon mukaan terveysriskiä, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Katri Hyysalo tullilaboratoriosta.

Metvursti maistuu yhä

Ruokakaupoissa hevosenlihakohu ei ole näkynyt. Suomalaiset ostavat entiseen malliin esimerkiksi lihaa sisältäviä pizzoja ja muita einesruokia sekä makkaroita, kerrotaan sekä Ruokakeskosta että S-ryhmästä.

– Suomalaiset kuluttajat ovat pragmaattisia. He seuraavat uutisia, mutta kun kyse ei ole terveysriskistä, se ei vaikuta ostamiseen. Hevosenlihahan on maultaan parempaa kuin naudanliha, valikoimajohtaja Ilkka Alarotu S-ryhmän päivittäistavarakaupasta toteaa.

S-ryhmä on teettänyt myös omia DNA-testejä tuotteistaan eikä hevosenlihaa ole löytynyt vääristä tuotteista.

Alarodun mukaan jäljitettävyys on hankalaa kansainvälisessä ruokabisneksessä.

– Me ryhdyimme jo kaksi vuotta sitten ilmoittamaan omissa merkeissämme lihan alkuperämaan, nyt se on 75 prosentissa omista tuotteistamme. Taistelua se on ollut, olimme käytännössä ensimmäinen toimija Euroopassa, mutta se on mahdollista.

Nopealla vilkaisulla helsinkiläisestä S-Marketista löytyy kaksi Rainbow-metvurstia, joiden hevosenlihan kerrotaan olevan peräisin Kanadasta tai Meksikosta.

Missä eläin kasvoi, missä kuoli?

Nykyään naudanlihan alkuperämaa pitää aina ilmoittaa. Ensi vuonna pakollinen ilmoitus laajenee koskemaan kaikkea lihaa, siis esimerkiksi myös sikaa, kanaa ja lammasta.

Vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) yritti saada EU-tasolla jo pari vuotta sitten läpi laajennettua tietoa lihan alkuperästä. Hassin mukaan lihasta pitäisi ilmoittaa kolme maata: eläimen syntymä-, kasvatus- ja teurastusmaa.

– Tarkemmat vaatimukset alkuperämaasta vaikeuttaisivat huijausta. Nythän joku hyötyy, sillä hevosenliha on kulttuurisista syistä monissa maissa halvempaa kuin naudanliha, Hassi totesi tänään Helsingissä toimittajatapaamisessa.

Europarlamentissa haluttiin pari vuotta sitten myös lihan pakastuspäivämäärä pakkauksiin, mutta tämäkään ei mennyt läpi ministerineuvostossa.

– Odotamme nyt EU-komissiolta ehdotusta laajemmista alkuperämerkinnöistä, Hassi sanoi toiveikkaana.

Lue myös:

    Uusimmat