Herjauksia, nimittelyä, tappouhkauksia – Suurin osa netin viharikoksista jää pimentoon

Poliisin tietoon tulee vuosittain kymmeniä ilmoituksia verkossa tehdyistä viharikoksista vaikka valtaosa jutuista jää pimentoon.

Poliisille ilmoitetaan vain murto-osa verkossa tehdyistä viharikoksista, arvioi poliisitarkastaja Pia Holm Poliisihallituksesta.

Tältä ja viime vuodelta ei ole saatavissa tarkkaa tietoa ilmoitusten määrästä, mutta niitä tehdään vuosittain vain joitakin kymmeniä, mutta määrä on kuitenkin kasvussa. 

Tutkija Tero Tihveräinen Poliisiammattikorkeakoulusta kertoo, että vuonna 2013 poliisille tehtiin viharikoksista kaikkiaan 833 ilmoitusta. Netin osuus tästä oli ainoastaan 45 ilmoitusta. 

Useita rikosnimikkeitä

Netin viharikoksia tutkitaan yleensä nimekkeillä kunnianloukkaus, laiton uhkaus tai kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Tekotavasta riippuen tekoja voidaan tutkia myös törkeinä tapauksina.

– Jos tappouhkaus kohdistuu suoraan johonkin henkilöön, pitäisi siitä tehdä ilmoitus poliisille. Ei kenenkään tarvitse sietää uhkailua, Pia Holm sanoo.

Holm muistuttaa, että verkossa tehdyistä viharikoksista on myös jaettu sakkotuomioita. Hänellä on yksinkertainen ohje, jolla ihmiset voisivat siistiä verkkokeskustelu.

– Moni teksti jäisi kirjoittamatta, jos kirjoittaja miettisi, uskaltaisiko hän sanoa näin ihmiselle kasvokkain.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja