"Herätys, on aika pelastaa kotimme" – mielenosoittajat vaativat ilmastokokoukselta päätöksiä

Ympäristöjärjestöt ovat tänään osoittaneet mieltä Puolan Katowicessa, jossa on meneillään YK:n ilmastokokous. Järjestöt vaativat päättäjiltä nopeita toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

– Tietenkin tarvitsemme toivoa, mutta vieläkin enemmän tarvitsemme tekoja. Kaiken pitää muuttua ja muutoksen pitää alkaa tänään. Emme ole täällä pyytämässä maailman johtajia huolehtimaan tulevaisuudestamme. He eivät kuitenkaan tee niin. Olemme tulleet kertomaan, että muutoksia on tulossa, pitivätpä he siitä tai ei, sanoi ruotsalainen 15-vuotias Greta Thunberg puhuessaan mielenosoittajille.

"Aikaa ei ole hukattavana"

Katowicen keskustaan kerääntyneet tuhannet mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa luki: "Herätys, on aika pelastaa kotimme".

– Joskus iltaisin meidän on jäätävä kotiin, koska ilma on niin likaista ulkona. En voi tehdä, mitä haluan. En voi mennä kävelylle tyttäreni tai koirani kanssa. Minun täytyy pysytellä kotona. Haluan sanoa ei hiilelle ja likaiselle ilmalle. Haluan pelastaa planeettamme, toteaa mielenosoitukseen osallistunut Katowicessa asuva Olga Kostrzewska.

– Meillä ei ole enää aikaa hukattavana. Poliitikot jatkavat puhumista ja kieltäytyvät kaikista esittämistämme suunnitelmista. Meidän on herättävä nyt, koska luonto ei odota, huomauttaa belgialainen aktivisti Janne van Woensel Kooy.

Vielä viikon jatkuvassa ilmastokokouksessa on määrä sopia Pariisin sopimuksen käytännön toteuttamisesta eli siitä, miten päästövähennyksiä kiristetään, mitataan ja vertaillaan. Maanantaina neuvottelut siirtyvät virkamiehiltä ministeritasolle, kun Puolaan saapuvat ilmastoasioista vastaavat ministerit kaikista maista.

 

Lue myös:

    Uusimmat