Satoja protesteja eri puolilla maailmaa – Glasgow'ssa 100 000 mielenosoittajaa vaati tehokkaampia ilmastotoimia

Glasgown ilmastokokouksessa yli sata maata on sitoutunut lopettamaan metsäkadon – Tapahtuuko tämä oikeasti Markku Ollikainen? 0:40
Video: Glasgown ilmastokokouksessa yli sata maata on sitoutunut lopettamaan metsäkadon – Tapahtuuko tämä oikeasti Markku Ollikainen?

Eri puolilla maailmaa noin 300 eri paikassa on tänään järjestetty ilmastomielenosoituksia. Skotlannin Glasgowssa, jossa ilmastokokous on nyt puolivälissä, mielenosoitukseen osallistui noin 100 000 ihmistä. 

– Ilmastokriisissä on kyse nykyisenkaltaisen ihmiskunnan hengissä säilymisestä. Nuorten ja työläisten täytyy aikaansaada muutos, joka on välttämätön ilmastokatastrofin estämiseksi, totesi Glasgown mielenilmaukseen osallistunut Philipp Chmel.

Poliisi pidätti joitakin mielenosoittajia, jotka tukkivat Clyde-joen ylittävän sillan.

"Muutoksen on tapahduttava nyt"

Tuhansia mielenosoittajia oli koolla myös Lontoossa.

– Paljon on puhuttu siitä, että tarvitaan muutosta ja sitä ja tätä, mutta mitään ei tapahdu. Olemme saaneet tarpeeksemme. Muutoksen on tapahduttava nyt, vaati Katia Ramirez Lontoossa.

– En usko, että yksikään poliitikko, maailman johtaja, pankkiiri tai iso johtaja voi tai haluaa ratkaista ilmastokriisiä. He tarjoavat vain tyhjiä sanoja ja heitä kiinnostaa vain oma etu, arveli Lotta Angantyr.

– Haluamme lähettää viestin maailman johtajille ja neuvottelijoille Glasgowssa siitä, että tarvitsemme todellisen muutoksen nyt. Emme tarvitse lupauksia, tarvitsemme toimenpiteitä. Meidän on pysäytettävä lämpeneminen 1,5 asteeseen, ei yhtään ylemmäs, koska se on liian vaarallista. He puhuvat, mutta se on viherpesua. Lupauksia annetaan, mutta haluamme nähdä niiden toteutuvan, vaati Caroline Hartnell.

"Haluamme hallitukseltamme ilmastotoimia"

Australian Sydneyssä mielenosoittajat olivat pettyneitä oman maansa ilmastopolitiikkaan. 

– Välitän maapallostamme ja haluan, että omalla sukupolvellani on tulevaisuus. Hyvä, että olemme täällä näyttämässä, että haluamme enemmän ilmastotoimia hallitukseltamme, sanoi Georgiaksi esittäytynyt mielenosoittaja.

– Olemme huolissamme lastemme tulevaisuudesta ja haluamme varmistaa, että heillä on tulevaisuus. Tällä hetkellä hallituksemme tekee kaikkensa sen estämiseksi, huomautti David-niminen mielenosoittaja.

Laajoja mielenilmauksia nähtiin myös Pariisissa, Brysselissä, Amsterdamissa ja Dublinissa.

Lue myös:

    Uusimmat