Henriksson RKP:n uudelle puheenjohtajalle: Malta 10 kertaa ennen kuin avaat suusi – tähän paineeseen ei voi valmistautua

RKP:n puheenjohtajuuden jättävä Anna-Maja Henriksson MTV:n haastattelussa 7:14
Katso MTV:n erikoishaastattelu tästä.

Kahdeksan vuotta RKP:n puheenjohtajana toiminut Anna-Maja Henriksson kehottaa seuraajaansa huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Ilman sitä ei Henrikssonin mukaan jaksa hoitaa RKP:n puheenjohtajuutta.

Väistyvä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson muisteli puheenjohtajakautensa haastavimpia hetkiä MTV Uutisten haastattelussa.

– Oli koronapandemia, sitten tuli Ukrainan sota, Nato-jäsenyyden hakeminen ja viime kesän rasismikohu. Nämä kaikki ovat olleet sellaisia asioita, jotka ovat menneet ihon alle.

Henkilökohtaisesti raskain tilanne hänellä oli viime kesänä.

– Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Silloin ajattelin kuinka minä kestän, kuinka minä jaksan ja olin lähellä luovuttaa, mutta samalla tiesin että ei se ole vaihtoehto, minun on kestettävä ja päästiin yhdessä eteenpäin. Politiikka on vaativaa tänä päivänä ja puheenjohtajan tehtävä on haastava.

"Seurattiin, mitä Henriksson tulee tekemään"

Viime kesän rasismikohun aikana Henriksson koki, että kaikkien silmät olivat kohdistuneet yksinomaan häneen ja paine oli valtava.

– Seurattiin mitä Henriksson tulee tekemään ja paine oli tietysti valtava myös siihen, että olisin päättänyt kaataa hallituksen. Halusin antaa pääministerille mahdollisuuden saada asian ratkaistua. Sen seurauksena syntyi rasismivastainen ohjelma ja siitä täytyy pitää kiinni.

Henrikssonin mukaan tällaiseen paineeseen ei voi valmistautua etukäteen.

– Pitää vain malttaa ja ajatella 10 kertaa ennen kuin antaa lausuntoja. Pitää myös keskustella asiasta sisäisesti ja hakea tukea eduskuntaryhmästä ja miettiä mikä on tässä viisainta tehdä.

– Missään nimessä ei saa luovuttaa ja vetää liian hätiköityjä päätöksiä. Se on yksi vahvuuksistani, että seison jalat maassa, vaikka on joskus jopa tuullut myrskytuulia.

Tämä jäi harmittamaan

Nyt jälkikäteen Henriksson pohtii, että olisi puheenjohtajana halunnut ehtiä kiertää kentällä enemmän ja tavata ihmisiä.

– Korona-aikana se ei ollut mahdollista. Sitten tämä valtava työpaine, mikä minulla on ollut on johtanut siihen, että aikaa ei ole kovin paljon ollut. Ne muutamat vapaat viikonloput, mitä on ollut, on pitänyt käyttää myös siihen, että kerää voimia. Se on asia, jota seuraajani pitää miettiä, että pitää huolta itsestään.

Onko tämä tärkein neuvosi seuraajalle?

–  Kyllä sanoisin näin. On nämä kolme asiaa: pitää ehtiä nukkua, pitää syödä ja pitää myös liikkua, jotta pysyy fyysisesti hyvässä kunnossa, silloin jaksaa myös paiskia töitä.

Lue myös:

    Uusimmat