Henkilötietojen kerääminen haastaa tapahtumajärjestäjät koronan puristuksessa – "Ihmiset tietävät, mihin tietoja kerätään ja minkä vuoksi"

2:09
Katso video: Muun muassa nämä toimijat saattavat joutua keräämään tapahtumissaan henkilötiedot yleisöltä.

Koronarajoitusten pitkittyessä tapahtumajärjestäjille on luvassa haasteellisia kuukausia, lisätyötä ja kustannuksia. Terveysturvallisuus pakottaa kehittämään myös uusia, pysyviksi jääviä, toimintamalleja.

Suurimpia haasteita on osallistujien henkilötietojen kerääminen koronaan altistuneiden jäljittämiseksi.

Joensuulainen salibandyseura harjoittelee täydellä teholla, vaikka kauden jatkuminen on epävarmaa. Kokenut pelimies ei tyrmää katsojien nimilistojen keruuta, mutta toivoo, että siihen ei jouduttaisi.

– Ei tarvitse keneltäkään alkaa henkkareita kysymään ennen matsia ja ottamaan tietoja ylös. Hirveä homma toimitsijoille myös sitten, Josban kapteeni Juho Väisänen toteaa.

Urheilulajeissa katsojien nimiä ei ole vielä kerätty. Harrastetoiminnassa kunnissa pohditaan nimien keruuta esimerkiksi uimahalleissa, ja kulttuuripuolella konserteissa käyneet on kartoitettu jo pääsylipuista.

– Ihmiset ovat olleet tietoisia ja hyvin ymmärtäväisiä. Ihmiset tietävät, mihin tietoja kerätään ja minkä vuoksi ja mihin niitä mahdollisesti käytetään, joensuulaisen Rock-klubi Kerubin tapahtumatuottaja Harri Laukkanen kertoo.

Altistuneiden jäljittäminen on terveysviranomaisille valtava lisäkuormitus. Jos tapahtumajärjestäjiltä ryhdytään jossakin vaiheessa vaatimaan osallistujien nimilistoja, se helpottaa, mutta ei ratkaise ihmisten löytämistä.

–Jos meillä olisi tiedossamme koko tapahtuman osallistujat, ei meillä välttämättä olisi varmaa tietoa, että ihmiset olisivat olleet lähikontaktissa positiivisen potilaan kanssa, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun Sotesta muistuttaa.

Katso koko juttu videolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja