Henkilöautolla ajaminen 30 kertaa vaarallisempaa kuin junassa matkustaminen

Junassa matkustaminen on huomiota herättävistä suuronnettomuuksista huolimatta erittäin turvallinen tapa matkustaa.

Ainoastaan lentokoneella matkustaminen vie voiton turvallisuudessa, kun turvallisuutta mitataan kuolleiden ihmisten määrällä matkustettuja kilometrejä kohti.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin erityisasiantuntijan Kirsi Pajusen Eurostatin Eurooppaa koskevista tilastoista keräämien tietojen mukaan tuhatta biljoonaa matkustuskilometriä (1000 000 000 000 000 km) kohden kaupallisessa lentoliikenteessä menehtyy 101 ihmistä, rautateillä 156 ihmistä ja linja-autolla matkustettaessa 433 ihmistä.

Henkilöautolla, mopolla ja moottoripyörällä liikkuminen on turvallisuuden kannalta aivan omaa luokkaansa. Tuhatta biljoonaa matkustuskilometriä kohden henkilöautolla kuolee 4 450 ihmistä, mopolla tai moottoripyörällä peräti 52 593 ihmistä.

Suomessakin junalla matkustaminen on turvallisinta ja autoilu vaarallisinta

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tuoreesta Liikennejärjestelmän neljännesvuosikatsauksesta käy ilmi, että rautateillä ei vuonna 2012 kuollut tai vakavasti loukkaantunut yhtään ihmistä. Tosin tasoristeysonnettomuuksissa kuoli kuusi henkilöä ja junan alle jäi noin 60 henkilöä.

Suomen kaupallisessa lentoliikenteessä ei viime vuonna tapahtunut yhtään kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Harraste- ja yleisilmailukoneille sattui 14 onnettomuutta, joissa sai surmansa kuusi ihmistä.

Suomen merenkulun piirissä menehtyi vuonna 2012 merionnettomuusilmoitusten mukaan 14 ihmistä. Näistä suurin osa oli hyttikuolemia tai sairaskohtauksia. Huviveneilyturmissa menehtyi viime vuonna 42 henkeä.

Tieliikenteessä menehtyi viime vuonna 255 henkilöä ja loukkaantui yli 7 000 henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja