Mainos

Helteet tilastollisesti mahdollisia vielä reilun viikon – mutta on ensilumikin syyskuussa satanut

Viikonlopuksi on luvattu epävakaista mutta lämmintä säätä. Aivan hellerajoille ei päästäne, mutta muuten ilma on vuodenaikaan nähden lämmintä. Hellettä syyskuussa on ollut Suomessa viimeksi 14 vuotta sitten. Mutta onpa syyskussa satanut ensilumikin.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen kertoo, näin syyskuussa helteet on poikkeuksellisia mutta mahdollisia. Myöhäisimmillään hellettä on mitattu Suomessa 17. syyskuuta. Edellisen kerran on päästy hellerajan yli syyskuussa 14 vuotta sitten.

– Kesäisiä säitä voi olla kuitenkin ihan syyskuun loppuun saakka, ja yksittäiset päivät voivat olla lämpimiä sen jälkeenkin. Lokakuun lämpöennätys on 19,4. Se koettiin vuonna 1985. Yli 20 asteen ei ole mittaushistorian aikana menty lokakuussa koskaan, Jokinen selvittää.

Ensimmäiset oikeat lumisateet on koettu esimerkiksi Jyväskylässä 19. syyskuuta vuonna 1969 ja Helsingissä 29. syyskuuta vuonna 1929.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lämmintä mutta ei vielä intiaanikesä

Jos tänä viikonloppuna päästään 22 asteeseen, on Jokisen mukaan selvästi tavanomaista lämpimämpää mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen lämmintä. Intiaanikesästä ei voida puhua.

– Siihen ei ole mitään virallista määritelmää, mutta periaatteessa ensin pitäisi olla oikein kunnon syksyisiä säitä ennen kuin uutta kesäisen lämmintä sääjaksoa voitaisiin kutsua iniaanikesäksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.