Mainos

Helsinkiläiskahvila hankki aurinkopaneelit

Helsinkiläinen Cafe Carusel on hankkinut katolleen aurinkopaneelit.

- Oikeastaan minun piti hankkia paneelit mökille, mutta sitten innostuinkin mahdollisuudesta asentaa paneelit tänne kahvilaan, kertoo Caruselin toinen omistaja Ari Sarmanto.

Kahvilan katolla on 80 kappaletta 245 watin aurinkopaneeleja. Niiden arvioitu vuosituotto on 17 000 kilowattituntia. Tällä sähkömäärällä valmistuisi esimerkiksi yli miljoona kuppia kahvia vuodessa.

- Paneelit tuottavat noin 12 prosenttia kahvilan sähköstä. Tämä on herättänyt valtavaa kiinnostusta niin sosiaalisessa mediassa kuin kävijöiden keskuudessakin. Seuraavaksi hankin ehkä sähköauton latauspisteen pihalle. Tutkin myös maalämpövaihtoehtoa, kertoo Sarmanto.

Kahvilan aurinkopaneelit maksoivat 45 000 euroa. Kolmasosan hinnasta kattaa Ely-keskukselta saatava tuki. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 10 vuotta.

Suomessa noin parikymmentä yritystä on tähän mennessä hankkinut aurinkopaneelit.

- Se auttaa, että yritykset voivat saada 30 prosentin investointituen aurinkosähköhankinnoille. Toisaalta, jos rakentaa ison aurinkosähköjärjestelmän, joutuu maksamaan sähköveroa itse tuottamastaan sähköstä. Siihen kyllä pitäisi saada muutos, pohtii Fortumin Jouni Tolonen.

- Tukihakemus oli kyllä aika monimutkainen. Sitä voisi helpottaa, niin yritykset ehkä innostuisivat lisää, huomauttaa Ari Sarmanto.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.