Finlandia-talon aurinkopaneelit nostettiin katolle - "Tämä on paras mahdollinen ajankohta"

Aurinkopaneeleista hyötä Finlandia-talon markkinointia 1:53

Finlandia-talon aurinkopaneelien asennus alkoi tiistaina. Aurinkovoimalan pitäisi olla toiminnassa jo parin viikon päästä ensi vuoden alussa.

Finlandia-talon katolle nostettiin tiistaina 180 aurinkopaneelia. Voisi kuvitella, että vuoden pimein aika ei ole paras mahdollinen aurinkovoimalan pystyttämiseen, mutta asiantuntija on toista mieltä.

– Päinvastoin, tämä on paras mahdollinen ajankohta. Päästään heti ensi vuoden alusta, niin nopeasti kuin mahdollista, toteuttamaan varsinaista aurinkoenergian käyttöönottoa, toteaa aurinkovoimalan toimittavan GreenEnergy Finland Oy:n toimitusjohtaja Miko Huomo.

"Hulluja nuo suomalaiset"

Muiden maailman kongressitalojen edustajat ovat ihmetelleet aurinkovoimalan asennusajankohtaa.

– Ulkolaiset kollegat sanoo, että hulluja nuo suomalaiset. Onhan se aurinkopaneelien tuotto aika pieni marras-tammikuussa, mutta me saadaan yöttömän yön kesästä ja mahtavasta keväästä tasoitusta niin paljon, että Etelä-Suomen tuotto vastaa Pohjois-Saksan leveysasteita, arvioi Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

Parhaimmillaan aurinkovoimalan on arvioitu tuottavan jopa neljäsosan Finlandia-talon kuukausittaisesta energiankulutuksesta. Voimalan huipputeho on 47,7 kilowattia.

Aurinkopaneelit markkinointivalttina

Aurinkopaneeleista on hyötyä myös Finlandia-talon markkinoinnissa.

– Ympäristöystävällisyys on yhä enemmän valttina siinä suhteessa, että mikä kaupunki valitaan kongressipaikaksi ja mikä kohde valitaan. Tämä on luonteva jatko Finlandia-talon ympäristöohjelmalle. Me olemme jo pitkään tehneet työtä tämän asian eteen ja sitä kautta saatu säästettyä muun muassa kaukolämmössä 50 prosenttia ja sähkönkulutuksessa 35 prosenttia, kertoo Tolonen.

Kuntiin yli 80 aurinkovoimalaa

Finlandia-talon aurinkopaneelit ovat ensimmäinen toteutettava kohde kunnille tarkoitetussa aurinkopaneelien yhteishankinnassa. Tähän mennessä 34 kuntaa eri puolilta Suomea on tilannut yhteensä yli 80 aurinkovoimalaa. Niitä asennetaan virastojen, koulujen, liikuntahallien ja muiden kuntakiinteistöjen katoille.

– Tähän on helppo lähteä mukaan ja saa kustannushyötyä. Kun on iso nippu asiakkaita, se yksikköhinta on edullisempi. Ei tarvitse itse kilpailuttaa toimittajia. Sitten tässä on vielä rahoitusvaihtoehtoina oma investointi tai kuukausiveloitus, listaa Suomen ympäristökeskuksen suunnitteluinsinööri Pasi Tainio yhteishankinnan hyötyjä.

Uusia yhteishankintoja tulossa

Samalla yhteishankintaperiaatteella aiotaan jatkossa edistää myös muita kuntien ympäristöystävällisiä hankintoja.

– Meillä on tarkoitus viedä tämä sama toimintamalli kaikkiin muihin teknologioihin: aurinkolämpöä, lämpöpumppuja, led-valaistusta, sähkö- ja kaasuautoja. Toivotaan, että saadaan muukin kuin aurinkosähkö helpoksi ja edulliseksi kunnille, perustelee Tainio.

Finlandia-talon aurinkopaneelit eivät näy alas kadulle. Museovirasto on määritellyt, mihin suojellun talon paneelit voi asentaa.

Lue myös:

    Uusimmat