Mainos

Aurinkopaneelien kysyntä on huipussa ja salolaistehtaassa pitää kiirettä: "Jos tilauskanta jatkaa tätä nousua, lähdetään miettimään kolmatta vuoroa"

2:09
Aurinkopaneelien kauppa käy vilkkaana.

Aurinkoenergian suosio jatkaa kasvuaan myös Suomessa. Energiaviraston mukaan verkkoon kytketyn aurinkosähkön tuotantomäärä on lähes kaksinkertaistunut vuodessa.

Salossa sijaitseva aurinkopaneelitehdas on ottanut käyttöön uudet tuotantotilat ja kasvattanut tuotantomääriä.

Suomen ainoalla perinteisiä aurinkopaneeleja valmistavalla tehtaalla eletään kiireisiä aikoja. Uudet tuotantotilat on juuri otettu käyttöön ja töitä tehdään kahdessa vuorossa.

– Emme ole koskaan aiemmin olleet tässä tilanteessa, että meillä on kahden kuukauden jono tilauksissa. Mikäli tilauskanta jatkaa tätä nousua, lähdetään miettimään kolmatta vuoroa, kertoo Salo Solarin myyntiyhtiön Areva Solarin toimitusjohtaja Anu Areva.

Suomalaisvalmistaja kilpailee kiinalaispaneeleiden kanssa

Uuden linjaston maksimikapasiteetti on 950 aurinkopaneelia päivässä ja 350 000 paneelia vuodessa.

Pitkälle automatisoidun tuotantolinjaston ansiosta yhtiö uskoo voivansa kilpailla kiinalaisten halpapaneelien kanssa.

– Kun puhutaan laadullisesti samanlaisista tuotteista, jotka ovat teholtaan ja kestävyydeltään samanlaisia, niin silloin me ollaan hinnassa kilpailukykyisiä, vakuuttaa Areva.

Aurinkosähkön suosio kasvaa jatkuvasti

Paneelien kova kysyntä kertoo osaltaan aurinkoenergian suosion kasvusta. Verkkoon kytketyn aurinkosähkön määrä on viime vuosina kasvanut vauhdilla.

Viime vuonna aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi 82 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Energiaviraston keräämien tietojen mukaan vuoden 2018 lopussa sähköverkkoon kytkettyä aurinkosähkötuotantoa oli noin 120 megawattia. Vuotta aiemmin määrä oli 66 megawattia.

Aurinkosähkön osuus sähkön pientuotannosta on noin 60 prosenttia. Pientuotannon osuus Suomen sähkön kokonaistuotantokapasiteetista on hieman yli prosentin luokkaa.

Aurinkosähkön tuotannon kasvu johtuu varsinkin siitä, että yksityisten ihmisten lisäksi myös yritykset ovat innostuneet aurinkopaneeleista.

Iso aurinkovoimala nousee Messukeskuksen katolle

Messukeskuksen katolle nousee parhaillaan yksi Helsingin suurimmista aurinkovoimaloista, lähes 1600 aurinkopaneelia. Energiayhtiö Helen tarjoaa paneeleita vuokrattavaksi yksityisille ihmisille ja yrityksille.

– Voimala on vielä valmistumisvaiheessa ja puolet on jo vuokrattu, laskee Helenin tuoteryhmäpäällikkö Riku Kuikka.

Messukeskus puolestaan hyötyy paneeleista imagohyödyn lisäksi niiden varjostavan vaikutuksen ansiosta.

– Laskennallisesti paneelit vähentävät noin neljä prosenttia Messukeskuksen energiankulutusta sähkön osalta. Energiansäästö on tosi tärkeää taloudellisesti ja ennen muuta ympäristön kannalta. Me haluamme olla myös suunnannäyttäjä isona toimijana siinä puolessa, perustelee Messukeskuksen kiinteistöyksikön päällikkö Patrik Kuhlman.

Aurinkopaneelien suosion kasvua selittää myös hinta.

– Hinnat on tulleet alas useita kymmeniä prosentteja viimeisen 10 vuoden aikana, joten aurinkosähkön tuotanto on kannattavaa myös Suomen olosuhteissa, vakuuttaa Kuikka.

Messukeskuksen aurinkovoimala valmistuu loppukesällä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja