Mainos

Aurinkoenergia etenee Suomessa vauhdilla, mutta pysyy marginaalissa

Voimalapuistojen rakentaminen ei kannata siirtoverojen takia.

Aurinkosähkön tuotanto yleistyy Suomessa vauhdilla. Viime vuonna verkkoon kytketty aurinkosähkökapasiteetti oli Suomessa noin 27 megawattia. Toissa vuoteen verrattuna määrä yli tuplaantui. Luvut selviävät Aalto-yliopiston ylläpitämältä FinSolar.net -sivustolta.

Kasvusta huolimatta aurinkosähkön osuus Suomen sähköntuotannosta jäi viime vuonna prosentin murto-osiin.

– Jos Suomen sähköntuotannosta yksi prosentti olisi aurinkoenergiaa, kapasiteetin pitäisi olla noin tuhat megawattia. Jos kasvuvauhti jatkuu nykyisellään, siihen päästään noin vuonna 2022, professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sanoo.

Vero suosii paikallisia voimaloita

STT kysyi Suomen suurimpien kaupunkien energiayhtiöiltä, millaista aurinkoenergiaa ne tarjoavat. Monet yhtiöt myyvät itse tai yhteistyöyritysten kautta aurinkopaneeleja ja niiden asennuksia.

Aurinkosähköä tuotetaan myös suuremmassa mittakaavassa. Helen rakensi viime vuonna Helsinkiin voimalan, jossa on 3 000 aurinkopaneelia. Sen vuosituotanto riittää yhtiön mukaan noin 350 kerrostalokaksion vuosikulutukseen.

Myös Turun ja Oulun energiayhtiöillä on aurinkovoimaloita, joiden tuottamaa sähkö myydään kuluttajille. Oulun voimala on voimalaitoksen seinässä, ja siinä on yli 800 paneelia. Jyväskylässä energiayhtiö on toimittanut noin 1 500 paneelin voimalan kauppakeskukseen.

Myös muut yritykset ovat heränneet aurinkovoiman käyttöön. Suomen suurimmat aurinkovoimalat ovat Keskon käytössä kahden Citymarketin katolla Turussa.

Ykkössija menee pian uusiksi, sillä Atria rakentaa Nurmoon Suomen suurinta aurinkovoimalaa. Paneeleja tehtaan alueelle tulee yli 24 000, ja voimala on kokonaan käytössä ensi vuonna.

Suuret aurinkovoimapuistot eivät tällä hetkellä ole Suomessa kannattavia verotuksen takia. Sekä sähkön siirtoa että sähköenergian tuottamista verotetaan.

– Sähköä kannattaa tuottaa siellä, missä se käytetään. Jos veromalli muuttuu, voi olla, että tulevaisuudessa rakennetaan isoja aurinkosähköpuistoja, joiden tuotannosta ihmiset voisivat ostaa osan, Jero Ahola sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.