Helsinkiläisen katujengin tekemiksi väitetyt rikokset hovissa – haki mainetta rötöksillä ja rap-musiikilla

Oikeudessa katujengivyyhti: Syyttäjän mukaan asianomistajia painostettu 5:01
MTV Uutiset raportoi tuoreeltaan käräjäoikeudesta, kun jengin toimia puitiin siellä. Katso yltä syyttäjän haastattelu.

Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään käsittely rikoksista, joiden takana oli käräjäoikeuden mukaan vuosaarelainen RK-katujengi.

Käräjäoikeudessa ehdottoman vankeusrangaistuksen sai 12 ihmistä. Oikeuden katujengin johtohahmona pitämä parikymppinen mies sai kahdeksan vuoden tuomion. Hänet tuomittiin muun muassa törkeästä ryöstöstä, törkeän kiristyksen yrityksestä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Käräjäoikeuden mukaan RK- tai RK98-nimeä käyttänyt ryhmä täyttää kaikki viisi järjestäytyneen rikollisryhmän tunnusmerkkiä. Oikeus kovensi rangaistuksia noin kolmasosalla normaalirangaistukseen nähden rikoksissa, jotka se katsoi tehdyn ryhmän tai sen jäsenten puolesta tai etujen nimissä.

Hovivalituksissaan syytetyt kiistävät kuuluneensa jengiin sekä sen, että koko jengiä edes olisi olemassa. Hovikäsittelylle on varattu yhteensä 14 istuntopäivää, joista osa toimitetaan Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa.

Mikä erottaa katujengit perinteisistä rikosllijengeistä? Ilmiö on uusi ja vakava, sanoo syyttäjä 9:01
Poliisin mukaan ampumisen taustalla oli katujengien vihanpito. Mikä erottaa katujengit perinteisistä rikosllijengeistä? Ilmiö on uusi ja vakava, sanoo syyttäjä.

"Ryhmää markkinoitu gangsta rapilla"

Käräjäoikeuden mukaan RK-ryhmä on ollut tiiviisti toimiva ryhmittymä, jonka ovat muodostaneet kaverit tai tuttavat. Oikeuden mukaan sillä, määriteltiinkö se katujengiksi vai joksikin muuksi, ei ole varsinaista merkitystä.

– Arvioinnin kannalta ei ole varsinaista merkitystä sillä, määritetäänkö ryhmä nimellisesti nuorisojoukkona tai niin sanottuna katujenginä tai että mieltävätkö ryhmittymään selvästi kuuluvat henkilöt itsensä sellaiseksi, käräjäoikeus katsoi.

Oikeuden mukaan syytetyt olivat viitanneet itseensä RK-tunnuksella useissa eri yhteyksissä, kuten tunnuksissa, musiikkivideoissa, viesteissä ja sosiaalisen median kommenteissa.

RK oli oikeuden mukaan pyrkinyt suojelemaan ryhmän ja sen jäsenten "koskemattomuutta" ja "kunniaa". Tämä kävi ilmi ryhmän jäsenten valmiudesta yksituumaisesti ryhmän nimissä ja sen jäsenten puolesta uhata ihmisiä ja käyttää väkivaltaa, käräjätuomiossa sanotaan.

Pyrkimys maineen ja uskottavuuden kasvattamiseen ilmeni oikeuden mukaan osaltaan toiminnan kytkeytymisestä gangsta rap -musiikkiin. Musiikkityyli ei itsessään osoita rikollista toimintaa, mutta siihen kytkeytyy vahvasti katu-uskottavuuden saaminen, oikeus toteaa.

– Siten harjoitettu musiikkitoiminta toimii keinona markkinoida ryhmää ja sen tunnettavuutta ulkopuolisille RK-tunnuksia käyttäen ja samalla yhtä lailla saada itse musiikkitoimintaan "katu-uskottavuutta" todellisuudessa harjoitetun rikollisen toiminnan kautta.

MTV:n rikostoimittajat: Mitä ongelmia katujengit aiheuttavat? 9:28
MTV:n rikostoimittajat keskustelevat siitä, millaisia ongelmia katujengit aiheuttavat.

Lue myös:

    Uusimmat