Helsinkiläisellä päiväkotiyrityksellä kahdeksan osittain luvatonta päiväkotia – yksi päiväkodeista suljetaan tällä viikolla, muita tutkitaan

Päiväkotien ympäristöissä peräti kuusinkertaiset erot 5:57
Päiväkotien ympäristöissä peräti kuusinkertaiset erot

Helsinkiläinen yksityinen päiväkotiketju Ankkalampi joutuu sulkemaan Lauttasaaren päiväkotinsa. Vattuniemenkatu 17:ssa toiminut Vattu 2 ehti olla toiminnassa vajaat puoli vuotta. Yrityksen päiväkodeista on tiedossa seitsemän muuta, joiden lupa-asiat eivät ole kunnossa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Viidestätoista Ankkalammen päiväkodista kahdeksan rakennusluvat eivät ole olleet kunnossa. Lupien avulla pystytään varmistamaan tilojen turvallisuus ja sulkemaan pois terveyshaittojen mahdollisuus.

Osa kauemmin toiminnassa olleista päiväkodeista on toiminut ilman asianmukaista lupaa jo lähes vuosikymmenen ajan.

Päiväkotien tiloissa on havaittu puutteita varauloskäynneistä sekä ilmastoinnista.

Asia tuli Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen päällikön Eeva Tiihosen tietoon 20.12. viime vuoden puolella.

– Saimme tiedon asiasta kaupunkiympäristön rakennusvalvontapalveluista. Olimme yhteisessä kokouksessa, jossa asia nostettiin esiin, Tiihonen kertoo.

Tiihosen mukaan kaikki kahdeksan tiedossa olevaa tapausta tullaan selvittämään. Lisäksi selvitetään muutamaa muuta tapausta. Lauttasaaressa sijaitseva Ankkalammen Vattu 2 päiväkoti suljetaan helmikuun ensimmäisenä päivänä.

– Muut luvattomat kohteet selvitetään ja katsotaan sitten, miten toimitaan, saadaanko puuttuvat lupa-asiat kuntoon.

Ankkalampi-yritys on ollut tuottoisa ja nopeasti kasvava. Vuonna 2017 sen liikevaihto oli noin viisi miljoonaa euroa.

Tilojen turvallisuutta ei voitu varmistaa

Lauttasaaressa sijaitseva Ankkalammen päiväkoti on vanha teollisuus -ja varastorakennus. Tiloissa voi olla mahdollisesti jäämiä asbestista tai muista vaarallisista aineista. Tiloihin on tehty pintaremontti, joten asiaa on vaikea tutkia.

– Vattu 2:den terveellisyyttä ja turvallisuutta ei ole voitu varmistaa, koska palveluntuottaja ei ole hakenut lupaa tilan käyttöön ottamiseen. Tai haki lupaa jälkikäteen ja lupa evättiin, Tiihonen kertoo.

– Vaadittua selvitystä ilmanvaihdosta ei hakemusprosessin aikana saatu. Kaupunkiympäristön ympäristö- ja lupajaosto on 18.1.2019 evännyt lupahakemuksen, kertoo Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan lakimies Sara Rintamo

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta tulee tarkastamaan Lauttasaaren päiväkodin lisäksi seitsemän muuta päiväkotia, joiden lupa-asiat eivät ole kunnossa. Varotoimenpiteenä tarkistetaan myös muiden palveluntuottajien kohteet.

– Isossa kuvassa meillä on kuitenkin luottamus yksityisiin palveluntuottajiin edelleen, Tiihonen kommentoi.  

 Ankkalammen toimitusjohtaja ja omistaja Heidi Ruhalan mukaan seitsemässä selvityksen alla olevassa päiväkodissa on yhteensä noin 150 hoitopaikkaa.

Palveluntuottajilla on ensisijaisesti vastuu järjestää lapsille uudet hoitopaikat, koska perheillä on hoitosopimukset Ankkalammen kanssa. Tiihonen uskoo, että paikat järjestyvät.

– Olemme osaltamme olleet aktiivisesti hoitamassa asiaa.

"Kaikki toiminnan edellytykset ovat olleet olemassa"

Toimitusjohtaja Heidi Ruhala haluaa selventää kahdeksan päiväkodin lupa-asioiden tilannetta.

– Kyseessä on neljän luvanvaraisen yksikön yhteydessä toimivista lisäryhmätiloista, sekä kolmesta luvan saaneesta yksiköstä, joiden osalta loppukatselmus pitämättä. Yksi on vielä prosessissa.

Ruhalan mukaan kaikissa kahdeksassa kohteessa on tehty koko toiminnan ajan valvovien viranomaisten tarkastukset.

– Paloviranomaisten, ilmavaihdon, ympäristöterveydenhuollon kuin myös elintarvikeviranomaisen sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan näkökulmasta kaikki toiminnan edellytykset ovat olleet olemassa. Edellä mainittujen kohteiden osalta suunnittelutiimimme toimii täydessä yhteistyössä rakennuslupaviranomaisten kanssa, jotta asiat saadaan mahdollisimman nopeasti näiltäkin osin kuntoon.

– Rakennusvalvonnalla on selvityksessä useita toiminnassa olevia päiväkotitoimipisteitä, joiden rakennuslupa-asiat eivät ole kunnossa vaikka asia tilat ovat jo päiväkotikäytössä, kommentoi puolestaan rakennuslakimies Sara Rintamo. 

Ruhala sanoo yrityksen keskittyvän nyt väistötilojen organisoimiseen perheiden toiveen mukaan.

Uudet tilat löytyneet

Ruhalan mukaan kaikki kohteet on käyty läpi, ja muissa kohteissa ei ole tullut vastaan samanlaista kaavakysymystä. Vattu 2:lle on löydetty väistötilat Ruoholahdesta ja muissa yksiköissä toiminta jatkuu vielä normaalisti.

– Kuten Vattu 2 osalta on käynyt ilmi, käytännöissä on ollut epäselvyyttä eri toimijoiden välillä ja on hyvä, että menettelytapoja selvennetään. Myös omassa toiminnassamme on tältä osin ollut parannettavaa.

Ruhala pahoittelee tapausta.

– Kyseessä on kokonaisuudessaan todella harmillinen asia ja pahoittelen siitä perheille ja omalle henkilökunnalle aiheutunutta levottomuutta ja mielipahaa.






 

Lue myös:

    Uusimmat