Mainos

Helsinki-Vantaan tyhjentämisen aiheuttaneen hajun alkuperää tutkitaan

Outo haju aiheutti ruuhkia ja viivästytti lentoja Helsinki-Vantaan lentokentällä torstaina. Hajun alkuperää selviteltiin vielä torstai-iltana. 

Palomestari Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta kertoi illalla STT:lle, että hajua selvittämään odotettiin vielä Puolustusvoimien erikoisyksikköä. Puolustusvoimilla on käytössään tarkemmat mittauslaitteet kuin pelastuslaitoksella. 

Latvalan mukaan yhteensä 24 sai oireita, ja heistä yhdeksän on ollut sairaalahoidossa. Pelastuslaitoksen mukaan altistuneet ovat henkilökuntaan kuuluvia. Heidän saamansa oireet olivat muun muassa kurkun karheutta, yskää ja silmien kirvelyä. Matkustajat eivät tiettävästi ole ilmoittaneet oireista. 

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi torstaina, ettei epäile asiassa rikosta. 

Pelastuslaitos hälytettiin torstaina Helsinki-Vantaalle ensimmäisen kerran aamupäivällä, kun ihmiset alkoivat saada oireita oudosta hajusta turvatarkastuspisteellä. Silloin 16 ihmistä sai hengitystieoireita voimakkaasta pippurinhajusta. Pelastuslaitoksen mittauksissa ei kuitenkaan löytynyt selitystä hajulle, joka oli jo haihtunut.  

Toisen vastaavan hälytyksen pelastuslaitos sai iltapäivällä. 

– Silloin lähtöaula ja alakerran tuloaula suljettiin pariksi tunniksi, Latvala kertoi. 

T2-terminaali ruuhkautui pahoin 

T2-terminaali avattiin uudelleen ennen neljää iltapäivällä. Terminaali ruuhkautui pahoin pelastustehtävän takia. 

Finavia kehotti matkustajia muun muassa varaamaan runsaasti aikaa matkatavaroiden jättöön. Finavian mukaan lentoaseman toiminta oli illansuussa kuitenkin palautumassa normaaliksi. Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen sanoi STT:lle, että lennot saattoivat myöhästyä puolesta tunnista tuntiin.  

Pelastuslaitos arvioi torstaina, että haju saattoi johtua ilmastointiin liittyvän laitteen rikkoutumisesta, jonka vuoksi terminaaliin olisi voinut kulkeutua freonia. Latvala sanoi Helsingin Sanomissa, että aineen epäiltiin ensin olevan jotakin itsesuojelukaasua, kuten kyynelkaasua. Näyttöä aineesta ei kuitenkaan löytynyt.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.