Puolet omikronin riskimaista saapuneista pääsi Helsinki-Vantaalta Suomeen ilman koronatestiä – lopuille jaettiin kotiohjeet

Helsinki-Vantaan lentokentällä ei ole ollut mahdollista testata kaikkia omikronin erityisen riskin maista saapuvia.

Tästä päivästä lähtien matkustajat, jotka ovat oleskelleet kahden viikon sisällä maissa, joissa koronan omikron-muunnos on levinnyt, testataan rajalla.

Näitä maita ovat esimerkiksi Britannia, Tanska, Norja ja useat Afrikan maat. Pakkotestin voi välttää korkeintaan 48 tuntia vanhalla testillä.

Aluehallintovirasto tiedotti päätöksestään eilen illalla viiden aikaan.

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo MTV Uutisille, että tällä hetkellä riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuu noin 1000–1500 matkustajaa päivässä.

Hänen mukaansa kaikkia ei ole pystytty testaamaan lentokentällä. Testauskapasiteetti liikkuu 500–1000 matkustajan välillä. Tuhat matkustajaakin on jo todella äärirajoilla, Aronkytö sanoo.

– Olemme saaneet kentälle jonkin verran lisää testaushenkilöstöä, mutta kaikkia emme ole pystyneet testaamaan. Matkustajia on niin paljon, että olemme joutuneet riskiperusteisesti tekemään niin, että osa matkustajista on ohjattu kotipaikkakunnalla testiin, Aronkytö kertoo.

Turistien kohdalla kotipaikkakunta tarkoittaa oleskelupaikkakuntaa.

Aronkytö sanoo, että ensimmäisten tietojen perusteella näyttää siltä, että noin puolet testataan lentokentällä ja puolet vasta kotipaikkakunnalla.

Hänen mukaansa Vantaa toteuttaa silti aluehallintoviraston määräystä, sillä siinä todetaan, että testausta suoritetaan voimavarojen puitteissa.

Lisää maita riskilistalle? 

Avi toteaa tiedotteessaan, että THL päivittää mahdollisia uusia omikronin riskimaita listalle.

Lentokentällä testauskapasiteettia ei pystytä loputtomiin venyttämään, sillä se alkaisi näkyä pääkaupunkiseudun kaupunkien muussa testaamisessa.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja ehdottaakin tilanteen helpottamiseksi ennakkotestiä kaikista maista.

– Olisi hyvin toivottavaa, että Suomi lähtisi pohtimaan kahden vuorokauden negatiivista testitulosta kaikilta matkustajilta.

Ennakkotestivaatimus EU- ja Schengen -maiden ulkopuolelta saapuville astuu voimaan ensi tiistaina. Tällöin ilman ennakkotestiä Suomeen EU- ja Schengen -maiden ulkopuolelta saapuva matkustaja voidaan käännyttää rajalta. 

Jos vaatimus koskisi kaikkia matkustajia, testaamisen tarve vähenisi oleellisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja