Mainos

Helsinki nousemassa maailman vilkkaimmaksi matkustajasatamaksi

Helsinki saattaa nousta tänä vuonna maailman vilkkaimmaksi matkustajasatamaksi ohi Britannian Doverin.

– Se on siinä ja siinä. Kesän jälkeen nähdään päästäänkö Doverin ohi, kertoi Helsingin Sataman toimitusjohtaja Kimmo Mäki STT:lle.

Helsingin Sataman matkustajamäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta, ja tänäkin vuonna odotetaan huippuvilkasta kesää. Viime vuonna Helsingin sataman kautta kulki 11,6 miljoonaa matkustajaa ja toissa vuonna 11,2 miljoonaa.

Englannin kanaalin rannalla sijaitsevassa Doverissa matkustajamäärät ovat sen sijaan olleet laskussa useita vuosia. Doverissa matkustajamäärä oli viime vuonna 12,2 miljoonaa, kun toissa vuonna matkustajia oli 13,2 miljoonaa.

– Ero on tänä vuonna joka tapauksessa vain muutamia prosentteja, Mäki sanoo.

Helsingin sataman nousun suurimpana syynä on jatkuvasti lisääntyvä liikenne Tallinnan reitillä. Kysyntää on niin paljon, että muun muassa Tallink toi reitille uuden laivan huhtikuussa.

Kesällä Tallinnaan lähtee kiireisimpinä päivinä jopa 24 laivaa. Helsingistä on matkustajaliikennettä lisäksi Tukholmaan, Pietariin ja Saksan Travemündeen, mutta niissä kehitys on tasaisempaa.

Myös Tallinna ja Tukholma kuuluvat Euroopan vilkkaimpiin matkustajasatamiin.

Terrori-iskut vaikuttavat

Doverin hiipumisen taustalla ovat terrori-iskut Pariisissa ja Brysselissä. Ne ovat vähentäneet brittien intoa matkustaa Manner-Eurooppaan.

Britannian EU-eron vaikutuksia on vielä mahdoton arvioida, mutta brexit ei ole ainakaan omiaan lisäämään matkustusta.

Muualla maailmassa sillat ja tunnelit ovat vieneet liikennettä useilta matkustajasatamilta. Kööpenhaminan ja Malmön välinen silta on vähentänyt lauttaliikennettä Juutinrauman yli. Japanissa pääsaaren Honshun ja pohjoisen Hokkaidon saaren välinen tunneli avattiin vuonna 1988. Japanissa tosin lentäminen on vienyt enemmän matkustajaliikennettä kuin tunneli. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.