Poliisi kieltää uusnatsien Kohti vapautta -marssin Helsingissä itsenäisyyspäivänä – "Mielenosoituksen tarkoituksena rasistisen ja väkivaltaisen sanoman levittäminen"

1:55:20
Poliisi keskeytti Kohti vapautta -marssin Helsingissä edellisenä itsenäisyyspäivänä.

KRP kertoi epäilevänsä, että väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn PVL:n toimintaa jatketaan Kohti vapautta -liikkeenä.

Helsingin poliisi on päättänyt kieltää uusnatsien Kohti vapautta -mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä.

Poliisin mukaan kokoontumista ei voida pitää muun muassa perustuslain, kokoontumislain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena.

– Mielenosoituksen tarkoituksena on rasistisen ja väkivaltaisen sanoman levittäminen julkisuuteen niin kadulla kuin tietoverkoissakin, todetaan maanantaina annetussa päätöksessä.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi noin kuukausi sitten epäilevänsä, että väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toimintaa jatketaan Kohti vapautta -liikkeenä.

Käräjä- ja hovioikeus ovat aiemmin määränneet PVL:n lakkautettavaksi muun muassa liikkeen väkivaltaisuuden takia.

Helsingin poliisi viittaa päätöksessään KRP:n tutkintaan ja toteaa, että PVL:llä ja Kohti vapautta -liikkeellä (KV) on yhteys.

– Poliisin käsityksen mukaan PVL:n ja KV:n toiminnassa ovat mukana samat aktiivijäsenet, niillä on yhteinen visuaalinen ilme ja ne ajavat saman aatteen pohjalta samoja tavoitteita samoin keinoin käyttäen samoja iskulauseita, päätöksessä sanotaan.

Helsingissä erilaisia kokoontumisia itsenäisyyspäivänä

Hälytys- ja valvontayksikön johtaja ylikomisario Seppo Kujala kertoo MTV Uutisille, että päätös on annettu marssin ilmoittajille tiedoksi, ja poliisi valvoo sen noudattamista.

Hän kertoo, että päätös ei estä henkilöitä osallistumasta muiden tahojen järjestämiin tapahtumiin.

– Keneltäkään ei voi ottaa pois hänelle kuuluvia perusoikeuksia, hän täsmentää.

Poliisille on tullut useita erilaisia ilmoituksia erilaisista mielenosoituksista, marsseista ja kulkueista. Itsenäisyyspäivänä Helsingissä nähdään tiettävästi ainakin Helsinki ilman natseja -mielenosoitus, 612-soihtukulkue sekä ylioppilaiden perinteikäs soihtumarssi. Poliisille on lisäksi ilmoitettu eräistä muista tapahtumista.

"On aina yksittäisten henkilöiden toilailuja"

Poliisin mukaan joihinkin tapahtumiin voi liittyä poliittisia jännitteitä, mutta viranomaiset ovat luottavaisia asioiden sujumisesta hyvässä järjestyksessä.

– Parina viime vuonna nämä ovat menneet aika asiallisesti. On osoitettu mieltä puolesta ja vastaan, ja se on tapahtunut aika lailla järjestäytyneesti. Ylilyöntejä ei ole päässyt tapahtumaan. Tietysti on aina yksittäisten henkilöiden toilailuja.

Hän muistuttaa, että poliisille tehtävien kokoontumisilmoitusten osalta tilanne elää koko ajan, ja poliisi käy järjestäjien kanssa lävitse näiden suunnittelemia tapahtumapaikkoja ja kulkueiden reittejä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja