Mainos

Helsingissä useita lasten sytyttämiä tulipaloja: Hälytyskellojen pitäisi soida, jos nuori haisee savulta

Jopa alle kymmenvuotiaat lapset ovat sytytelleet tulipaloja Helsingissä. Poliisi muistuttaa, että vahingonkorvausvelvollisuus ei katso ikää ja toivoo, että vanhemmat kiinnittäisivät huomiota siihen, missä heidän lapsensa liikkuvat.

Helsingin alueella on ollut syksyn aikana useita tulipaloja, joissa rikoksesta epäillyt ovat olleet lapsia, tiedottaa poliisi.

Pääasiassa lapset ovat poliisin mukaan olleet alle 15-vuotiaita – nuorimmat jopa alle kymmenvuotiaita.

– Osassa tapauksista on kyse vakavammasta oireilusta, eli lapsi tai nuori on pyrkinyt tahallisesti tuhoamaan arvokastakin omaisuutta. Monesti palo on kuitenkin syttynyt vahingossa tai tulella leikkimisen seurauksena, kertoo rikoskomisario Anne Hietala tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että vaikka alle 15-vuotiaille ei voi koitua rikosoikeudellisia seurauksia, vahingonkorvausvelvollisuus on iästä riippumaton.

Vahingonkorvaukset saattavat nousta jopa seitsennumeroisiin lukuihin eikä vanhemmilla ole velvollisuutta korvata lastensa aiheuttamia vahinkoja. Se tarkoittaa, että nuorelta aletaan periä vahingonkorvausta, kun hän menee aikanaan töihin.

"Tylsistyminen tuottaa huonoja ideoita"

Poliisi kertoo tutkivansa tapaukset, joissa epäillyt ovat nuoria, aivan yhtä perusteellisesti kuin muutkin. Epäillyt kuulustellaan ja rekisteröidään. Myös puhelimet takavarikoidaan esitutkinnan ajaksi.

– Alaikäisten kohdalla olemme lisäksi aina yhteydessä sekä vanhempiin että sosiaaliviranomaisiin, Hietala toteaa.

Hietala toivoo, että vanhemmat keskustelisivat tulen vaaroista lastensa kanssa. Lapset eivät esimerkiksi usein tiedosta, että liekkejä vaarallisempia ovat savukaasut tai miten vaikeaa on ennustaa, miten tuli reagoi eri materiaalien kanssa.

Poliisi kertoo tapauksesta, jossa nuoret ovat kuvitelleet autiotaloon sytytetyn nuotion sammuneen, mutta heidän poistuttuaan koko rakennus on roihahtanut palamaan.

–  Joululomien lähestyessä olisi hyvä, että nuorilla olisi mielekästä tekemistä ja turvallisia paikkoja kokoontumiselle, koska tylsistyminen saattaa tuottaa huonoja ideoita, Hietala kiteyttää.

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos nuori haisee kotiin tulessaan savulta, tiedotteessa kirjoitetaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.