Helsingissä jaettiin tiettävästi ensimmäiset sakot sähköpotkulautailijoille – nelikko kurvaili kävelykadulla kaupungin ytimessä

Neljä nuorta miestä ajoi keskiviikkona sähköpotkulaidoilla Helsingin keskustassa Pohjois-Esplanadilla. Nelikko jäi poliisin haaviin ja he saivat tiettävästi ensimmäiset sähköpotkulaitailijoille annetut sakot. 

Poliisi määräsi 40 euron rikesakon kaikille neljälle miehelle. 

Ylikomisario Dennis Pastersteinin mukan miehet kertoivat, etteivät tienneet jalkakäytävällä ajamisen olevan laitonta. Hän korostaa, ettei se anna lupaa rikkoa liikennesääntöjä.

– Sähköpotkulaudalla ajamisessa on samat säännöt, kuin polkupyörällä ajamisessa. Jos liikenteessä liikkuu, niin pitää olla tietoinen liikennesäännöistä, Pasterstein muistuttaa. 

Pastersteinin mukaan nuorille miehille määrätyt rikesakot ovat tiettävästi ensimmäiset sähköpotkulaitailijoille annetut sakot ainakin Helsingissä ja todennäköisesti koko maassa. 

– Miehet olivat samaa porukkaa ja noin 18-vuotiaita. He olivat tulleet Helsinkiin päiväretkelle. Herkkurahat taisivat valitettavasti mennä rikesakkoon. Elämässä on välillä huonoia tuuria ja huono tuuri voi näkyä siinä, että saa rikesakon. Välillä se voi näkyä siinä, että joutuu vaikka onnettomuuteen, Pasterstein sanoo. 

Paikalla oli muitakin

Pastersteinin mukaan miesten sakottamisesta tuli poliisille valitusta, sillä paikalla oli ollut myös muita liikennesääntöjä rikkoneita. Kaikille sakkoja ei kuitenkaan ehditty kirjoittaa.

– Paikalla oli tosiaan muitakin, jotka ajoivat väärin, mutta poliisi ei voi kirjoittaa sakkoa kuin yhdelle kerrallaan. 

– Aluksi poliisin näköpiirissä oli kaksi sähköpotkulaitailijaa, mutta toiset kaksi ajoivat heidän perässään, joten siinä meni enemmän aikaa, kuin ajateltiin. Kaikille samaan aikaan paikalle tulleille piti antaa yhtenäinen käsittely, Pasterstein sanoo. 

Herkkurahat vaihtuivat rikesakkoon

Poliisille on Pastersteinin mukaan tullut kritiikkiä myös siitä, että se retostelisi sakkojen määräämisellä Twitterissä.

– Tarkoitus on antaa signaalia kaupunkilaisille, että näistä määrätään sakkoja. On kiellettyä ajaa sähköpotkulaudalla jalkakäytävällä. Mitä enemmän jalankulkijoita, sitä vaarallisempaa se on. Jos jalkakäytävä on tyhjä, vaaramomentti on pienempi, Pasterstein selittää.

Hän myös muistuttaa, että he eivät harkitse lakeja, vaan sen tekee eduskunta. 

Tapahtumahetkellä Pohjois-Esplanadi oli Pastersteinin mukaan täynnä ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat