Helsingin varhaiskasvatus valtavissa ongelmissa – näin moni lapsi jää ilman aamu- tai iltapäivätoimintaa: "Minne 7-vuotias pitäisi tunkea tunneiksi, kun koulu loppuu jo kello 12"

Osaajapula paisuu kuin pullataikina, syynä muun muassa suomen kieli – tässä ratkaisuja krooniseen ongelmaan 5:57
Osaajapula paisuu kuin pullataikina, syynä muun muassa suomen kieli – tässä ratkaisuja krooniseen ongelmaan

Helsingin kaupunki sulkee liki 40 leikkipuistoa siirtääkseen henkilöstöä varhaiskasvatukseen. Kaupunki pitää tilannetta valitettavana.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on ollut tänä syksynä isosti esillä – jopa siinä määrin, että lokakuussa ministerit kokoontuivat hätäkokoukseen tilanteen takia

Varhaiskasvatuksen henkilöstövaje näkyy monissa suomalaisissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla tilanne on jopa niin paha, että osa vanhemmista on huolissaan siitä, kuka katsoo heidän lapsensa perään päiväkodissa ja pysyvätkö päiväkodit ylipäänsä auki.

Helsingin kaupungin mukaan vaikea henkilöstövaje kiristyy entisestään. Tämän takia kaupunki siirtää 9. tammikuuta alkaen avointa toimintaa tarjoavien leikkipuistojen henkilöstöä päiväkoteihin ensi kevään ajaksi. 

Näin kaupunki pyrkii ”pakon edessä” turvaamaan lakisääteisen varhaiskasvatuksen. 

– Lisätyövoiman ansiosta varhaiskasvatuksen henkilöstö saa tarvitsemansa työrauhan lapsiryhmiin pidemmäksi jaksoksi, Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas toteaa tiedotteessa. 

Taustalla on paitsi varhaiskasvatuksen haastava henkilöstötilanne, myös muiden toimialojen työvoimapula. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, miksi Suomea riivaa työvoima- ja osaajapula. 

Henkilöstön siirtäminen sulkee liki 40 leikkipuistoa

Vaikka varhaiskasvatukseen saadaan kaupungin toimilla lisäkäsiä, henkilöstön siirto näkyy monissa helsinkiläisissä perheissä. 

Siirtojen seurauksena Helsingissä suljetaan ensi kevään ajaksi kaikkiaan 39 leikkipuistoa, joissa järjestetään lapsiperheille aamupäivätoimintaa, kuten kerhoja tai koululaisten iltapäivätoimintaa.

Helsingin kaupungin mukaan liki 40 puiston sulkeminen vaikuttaa noin tuhannen helsinkiläisen eka- ja tokaluokkalaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Juttu jatkuu infolaatikon jälkeen.

Leikkipuistot, jotka suljetaan kevään 2023 ajaksi: 

Etelä: Lahnalahti, Ruoholahti 

Keskinen: Intia, Kimmo, Lehdokki, Sanna, Vallila, Linja 

Läntinen: Laurinniitty, Munkki, Tullinpuomi, Ulvila, Viiri, Kaunokki, Nuoli, Trumpetti 

Pohjoinen: Mäkitorppa, Soihtu, Torpparinmäki 

Koillinen: Filpus, Maasälpä, Salpausselkä, Traktori, Unikko, Jalopeura, Kurranummi, Linnunrata, 

Nurkka, Tapuli 

Kaakko: Hilleri, Puuskakulma, Rudolf, Santahamina, Tuorinniemi 

Itä: Kiikku, Kipinäpuisto, Mellunmäki, Haruspuisto, Mustakivi 

"Tilanne on äärimmäisen valitettava"

MTV Uutiset on ehtinyt jo saada yhteydenottoja tuohtuneilta vanhemmilta, jotka ovat olleet riippuvaisia etenkin puistojen iltapäivätoiminnasta.

– Meillä eikä sadoilla muilla perheillä ole perusopetuslain mukaista iltapäivätoimintaa ensi kevääksi. Minne 7-vuotias pitäisi tunkea neljäksi tunniksi kun koulupäivä loppuu jo kello 12, MTV Uutisiin yhteyttä ottanut vanhempi kommentoi.

Järvenkallaksen mukaan leikkipuistot pyritään avaamaan mahdollisimman pian. 

– Tiedämme, miten tärkeitä leikkipuistot ovat helsinkiläisille, ja siksi haluamme saada ne jälleen auki niin pian kuin mahdollista. Teemme tämän tavoitteen eteen kaiken mitä kaupunkina voimme.

Avoinna pysyttelee ensi keväänäkin 25 leikkipuistoa, jossa lakisääteistä iltapäivätoimintaa on edelleen tarjolla. 

Kaupungin mukaan perheet voivat hakea ensi kevään ajaksi perusopetuslain mukaiseen iltapäivätoimintaan, vaikkakin kaupungin mukaan paikkoja on tällä hetkellä tarjolla vähemmän kuin niille olisi tarvetta.

Tilanteeseen pyritään etsimään ratkaisuja parhaillaan yksityisen sektorin kautta.

– Tilanne on ennen kaikkea perheille ja lapsille äärimmäisen valitettava, Järvenkallas toteaa.

– Varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan juurisyyt ovat kuitenkin myös laajemmin yhteiskunnallisia, joihin ratkaisuja on haettava valtakunnallisesti, hän huomauttaa tiedotteessa. 

Näin varhaiskasvatuksen henkilöstöpula näkyy nyt arjessa –"Viereisen ryhmän työntekijät jakoivat puuroa ja itkivät samalla" 7:22
"Tulee huono omatunto vanhempana joka päivä, kun vie lapsen päiväkotiin," sanoo somevaikuttaja Natalia Salmela MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat