Espoossa varhaiskasvatuksen opettaja voi saada kuukausittain 160 euron kannustuslisän – tästä on kyse

Osaajapula paisuu kuin pullataikina, syynä muun muassa suomen kieli – tässä ratkaisuja krooniseen ongelmaan 5:57
Osaajapula paisuu kuin pullataikina, syynä muun muassa suomen kieli – tässä ratkaisuja krooniseen ongelmaan

Espoon kaupunki on turvautunut niin kutsuttuun myönteiseen erikoiskohteluun. Valituissa päiväkodeissa varhaiskasvatuksen opettaja saa 160 euroa kannustuslisää kuukaudessa. 

Suomea kalvaa paikoittain vakava työvoima- ja osaajapula. Varhaiskasvatuksessa tilanne on pääkaupunkiseudulla jopa niin paha, että osa vanhemmista on huolissaan siitä, kuka katsoo heidän lapsensa perään päiväkodissa ja pysyvätkö päiväkodit ylipäänsä auki.

Espoossa varhaiskasvatuksen osaajapulaa on niin suomen- kuin ruotsinkielisellä puolella. 

Ongelmaa on pyritty ratkaisemaan niin kutsutulla myönteisellä erikoiskohtelulla, joka tässä tapauksessa tarkoittaa 160 euron kannustuslisää kuukaudessa tehtäväkohtaisen palkan lisäksi. 

Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho mukaan varhaiskasvatuksen kannustuslisää maksetaan valituissa päiväkodeissa kaikille soveltuvan koulutuksen omaaville varhaiskasvatuksen opettajille, erityisopettajille, sosionomeille ja lastenhoitajille.

– Lisää maksetaan myös päiväkotien johtajille, kieli- ja kulttuuriopettajille, laaja-alaisille varhaiskasvatuksen erityisopettajille sekä lastenhoitajan varahenkilöille, jotka työskentelevät vähintään 50 prosenttia työajasta valintakriteerit täyttävissä päiväkodeissa, Rinta-aho kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Määräaikaisesta kannustimesta hyvät kokemukset

Lisä on määräaikainen, ja sitä maksetaan Espoossa ainakin 1.8.2022–31.7.2023 välisenä aikana. 

– Myönteistä erityiskohtelua on käytetty jo pidempään opetuspuolella hyvin kokemuksin, Rinta-aho kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Varhaiskasvatuksen lisäksi opettajista on Rinta-ahon mukaan myös opetuspuolella. Tällä hetkellä Espoon kaupunki rekrytoi opettajia valmistavan opetuksen ryhmiin, joissa opiskelee maahanmuuttotaustaisia lapsia. 

– Tällä hetkellä noin 20 prosenttia valmistavassa opetuksessa opiskelevista lapsista on Ukrainasta, Rinta-aho kertaa. 

Rinta-ahon mukaan Espoossa on pulaa pätevien opettajien lisäksi myös koulupsykologeista. 

Oletko sinä luopunut esimerkiksi vakituisesta työsuhteesta tai kokopäivätyöstäsi siksi, että keikkaluonteisesta työstä maksetaan paremmin? Haluaisitko kertoa oman tarinasi meille? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai lähesty meitä sosiaalisen median kautta! 

Näin varhaiskasvatuksen henkilöstöpula näkyy nyt arjessa –"Viereisen ryhmän työntekijät jakoivat puuroa ja itkivät samalla" 7:22
Tulee huono omatunto vanhempana joka päivä, kun vie lapsen päiväkotiin, sanoo somevaikuttaja Natalia Salmela MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Lue myös:

    Uusimmat