Helsingin Vallilan taposta tuomitulle nuorelle vankeutta tuntemattoman puukotuksesta Tampereella – uhri pelastui, sillä ulkopuoliset hälyttivät apua

16-vuotias poika pummi rahaa ja iski tuntematonta uhria veitsellä Tampereella – näin tapahtumat eteni 0:45
Varoitus, video ei herkille: 16-vuotias nousee autosta, pysäyttää tuntemattoman miehen ja alkaa puukottaa

Helsingin Vallilan taposta tuomittu nuori sai perjantaina vankeustuomion viime vuoden lokakuussa Tampereella tapahtuneesta tapon ja ryöstön yrityksestä.

Oikeuden mukaan teon aikaan 16-vuotias poika meni yöaikaan tuntemattoman miehen luokse ja vaati tältä aggressiivisesti rahaa. Mies kieltäytyi ja heitti poikaa juomalasilla, minkä jälkeen 16-vuotias puukotti miestä vatsaan ja jalkaan.

Vatsaan kohdistunut puukonisku oli hengenvaarallinen, ja lääkärinlausunnon mukaan uhri olisi kuollut ilman sairaalahoitoa. Uhri pelastui, sillä ulkopuoliset ihmiset tulivat paikalle ja hälyttivät apua, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan tekoa ei voitu pitää hätävarjelun liioitteluna, vaan puukotus oli tahallinen ja sitä oli pidettävä tapon yrityksenä.

–  Tekotapa tai muut seikat eivät osoita, että (syytetyn) nimenomaisena tarkoituksena olisi ollut (uhrin) tappaminen. (Syytetyn) on kuitenkin täytynyt ymmärtää, että lyömällä (uhria) puukolla voimakkaasti vatsaan hän varsin todennäköisesti aiheuttaa (tämän) kuoleman, tuomiossa sanotaan.

Poika on sittemmin täyttänyt 17 vuotta. Hänet tuomittiin tapon ja ryöstön yrityksen lisäksi muun muassa näpistyksestä ja kotirauhan rikkomisesta yhteensä kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Rangaistuksessa on otettu huomioon tekijän alaikäisyys ja aiempi yli yhdeksän vuoden vankeusrangaistus.

Myös autoa kuljettanut 15-vuotias tuomittiin

Ryöstön yrityksestä ja muista vähäisemmistä rikoksista tuomittiin myös puukkoa käyttäneen pojan kaveri vuoden mittaiseen nuorisorangaistukseen. Hän oli teon aikaan 15-vuotias.

Oikeuden mukaan kaksikko suunnitteli ryöstön yhdessä, ja kaveri kuljetti autoa, jolla he olivat liikkeellä.

Oikeus piti nuorisorangaistusta perusteltuna vaihtoehtona sen velvoittavuuden ja tehokkaiden tukitoimintojen takia. Seuraamusselvityksen perusteella katsottiin, ettei poika tulisi noudattamaan ehdollisen vankeuden tehosteena tuomittua valvontaa.

–  (Syytetyn) olosuhteet huomioon ottaen ehdollista vankeutta valvontoineen ei ole pidettävä riittävänä (hänen) sosiaalisen selviytymisen edistämiseksi tai uusien rikosten ehkäisemiseksi, tuomiossa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat