Helsingin Töölönlahdella talvehtii harvinainen harmaahaikara – asiantuntija kertoo, miten siivekäs selviää pakkasista ja milloin sen kunnosta pitää huolestua

Helsingin Töölönlahdella talvehtii harvinainen vieras – katso video sorsien seassa kyhjöttävästä harmaahaikarasta 0:20
Katso video Töölönlahdella sorsien seassa majailevasta harmaahaikarasta!

Harmaahaikara ei yleensä talvehdi Suomessa, mutta leuto talvi on voinut houkutella sen jäämään.

Helsinkiläiset ovat saaneet ihmetellä helmikuun ajan sorsien seassa viihtyvää harmaahaikaraa Töölönlahdella. Kyseessä ei ole tyypillinen Suomessa talvehtija, mutta niitä näkyy maassamme silloin tällöin.

Aktiiviset lintuharrastajat ovat pistäneet harvinaisen vieraan merkille ja siitä on tehty myös ilmoituksia Korkeasaaren Villieläinsairaalaan.

– Kyseinen harmaahaikara on ollut jo pidempään Töölönlahdella. Siitä on tullut useita yhteydenottoja, sanoo Korkeasaaren tiedottaja Mari Lehmonen.

Selviääkö harmaahaikara Suomen pakkasissa?

Ohikulkijat ovat olleet huolissaan linnun selviytymisestä Suomen talvessa. Yleensä ne talvehtivat Länsi- ja Etelä-Euroopassa.

Korkeasaaresta sanotaan, että se voi selvitä, jos vesialueita pysyy osittain sulana. Harmaahaikarat syövät muun muassa kaloja ja sammakoita.

Korkeasaareen on tuotu aiempina talvina lajin edustajia hoidettavaksi.

– Hoitoon tullessaan linnut ovat olleet laihoja. Lentäviä lintuja on vaikea saada kiinni, minkä takia ne saadaan yleensä hoidettaviksi vasta, kun ne ovat heikossa kunnossa.

Vaikka sää on Helsingissä kylmenemässä lähipäivinä, Lehmonen uskoo Töölönlahden haikaran selviytyvän, koska vesistö on sellainen, joka on harvoin kokonaan jäässä.

– Jos kuitenkin sula menee umpeen ja haikara jää sinne kyhjöttämään heikkona, kannattaa olla yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat