Helsingin taksiraiskaaja saalisti päihtyneitä yksin liikkuvia naisia – yksi uhri pakeni hyppäämällä liikkuvasta autosta

Näin poliisi selvitti Helsingin taksiraiskaajan häikäilemättömän rikossarjan 9:41
Video: Näin poliisi selvitti Helsingin taksiraiskaajan häikäilemättömän rikossarjan

Helsingin yössä kierteli vuosina 2019—2021 musta taksi, joka poimi kyytiin pahaa-aavistamattomia, yksin liikkuneita ja voimakkaasti päihtyneitä naisia. Jokainen heistä ilmoitti kyytiin noustessaan osoitteen –  jokainen heistä päätyi lopulta jonnekin aivan muualle. 

Taksinkuljettaja Arian Juhana Rezaji tuomittiin viime vuoden elokuussa yli kuuden vuoden vankeuteen neljään naiseen kohdistuneista rikoksista. Rikosnimikkeiden joukossa on muun muassa törkeä raiskaus, vapauden riisto, salakatselu ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito. Rezaji ei myönnä tehneensä mitään väärää ja sanoo naisten tehneen aloitteen seksiin.

Sarjaraiskaaja valikoi kohteikseen voimakkaasti päihtyneitä, yksin liikkuvia naisia. Kolmelle uhrilleen mies myös tarjosi lisää alkoholia tai muita päihteitä. Näin hän menetteli myös nuorimman uhrinsa kanssa, joka oli tekojen aikaan alaikäinen.

16-vuotias myöhästyi bussista

Helsinkiläinen 16-vuotias tyttö oli ollut kaveriporukalla viettämässä aikaa ystävän luona. Illanvieton aikana oli käytetty alkoholia. Jossakin vaiheessa iltaa tyttö päätti, että on aika lähteä kotiin, mutta hän myöhästyi viimeisestä bussista. Koska tyttöä odotettiin kotiin yöksi, hän soitti äidilleen ja kertoi myöhästyneensä viimeisestä bussista ja nousevansa juuri taksiin.

Kuulusteluissa tytön äiti kertoi kuulleensa puhelun aikana, kuinka taksikuski ohjeistaa tyttöä tulemaan etupenkille, kun tyttö oli ilmeisesti aikonut ensin mennä istumaan takapenkille. Äiti neuvoi tytärtä kertomaan kuljettajalle, että tytön isä tulee ulos odottamaan taksia ja maksaa matkan sitten pihassa. Tyttö lupasi sanoa.

"Taxu raiskaa"

Taksissa Rezaji tarjosi tytölle vodkaa ja tupakkaa ja kyseli, haluaisiko hän hengailla. Vahvassa humalassa tyttö vastasi myöntävästi. Kuulusteluissa tyttö kertoi olettaneensa miehen tarkoittaneen, että he ajelisivat ja kuuntelisivat musiikkia hetken aikaa.

Rezaji ajelutti kaikkia uhrejaan ympäriinsä pitkiäkin aikoja, jotta nämä menisivät sekaisin olinpaikastaan.

Rezaji tarjosi 16-vuotiaalle uhrilleen vodkaa useita kertoja matkan aikana. Uhri ei osannut kieltäytyä ja joka huikan jälkeen Rezaji kehotti juomaan enemmän.

Jossain vaiheessa matkaa Rezaji vaihtoi ajosuuntaa, sammutti puhelimensa ja auton navigaattorin ja laittoi radiota kovemmalle. Uhri ei enää tiennyt, missä he olivat ja häntä alkoi pelottaa.

Tyttö lähetti äidilleen neljä viestiä, joissa hän puhui raiskaamisesta. Viesteissä on paljon kirjoitusvirheitä voimakkaan humalatilan vuoksi. Viimeisessä viestissä tyttö kirjoitti: "Taxu raiskaa".

Rezaji käski vihaisesti uhria laittamaan puhelimensa pois, tai muuten hän jättäisi tytön tienposkeen. Tyttö kertoi kuulusteluissa totelleensa, koska hän oli peloissaan eikä tiennyt missä on. Hän kertoo ajatelleensa, että pääsisi kotiin, kunhan pysyisi taksissa.

Tyttö kysyi peloissaan ei kai mies vain aikonut raiskata häntä, johon Rezaji oli vastannut: "Ei tulisi mieleenkään".

Isä odotti ulkona maksaakseen taksin

Vanhemmat tiesivät, että tyttären pitäisi olla turvallisesti matkalla kotiin. Tytön isä meni ulos odottelemaan taksia saapuvaksi, jotta voisi maksaa matkan kuljettajalle.

Kun tytär ei vielä 40 minuutissa ollut saapunut kotiin, isä meni kertomaan asiasta vaimolleen, joka oli nukahtanut. Tytön äiti katsoi puhelintaan ja näki tyttärensä lähettämät viestit raiskaamisesta. Uhrin puhelimeen oli kello 2.40 jälkeen yritetty soittaa teletietojen mukaan 18 kertaa.

Kuvasi uhriaan asunnolla

Rezaji kuljetti tytön omalle asunnolleen Lohjalle. Siellä Mies piti uhriaan vasten tämän tahtoa 7—8 tunnin ajan. Rezaji raiskasi tytön useita kertoja. Lisäksi hän otti uhristaan valokuvia ja kuvasi osan teoista puhelimellaan videolle.

Omien väitteidensä mukaan hän kuvasi todistaakseen, että kyse oli vapaaehtoisesta seksistä. Hän jakoi kuvamateriaalia vähintään yhdelle ulkopuoliselle henkilölle.

Tekojen jälkeen Rezaji palautti tytön hänen kotinsa lähelle kaupan pihaan. Tytön saapuessa kotiin vanhempien hälyttämät poliisit olivat paikalla.

Oikeus piti tapausta törkeänä tekotavan, teon suunnitelmallisuuden, osapuolten välisen suuren ikäeron ja sukupuoliyhteyksien määrän vuoksi. Rezaji on uhriaan 26 vuotta vanhempi.

Mies sanoi kuulusteluissa, ettei tiennyt uhrin olleen vasta 16-vuotias ja väitti tytön tehneen aloitteen seksiin. Rezaji esitti saman väitteen kaikkien muidenkin uhriensa kohdalla. 

Uhri hyppäsi liikkuvasta autosta

Toisen uhrin Rezaji poimi kyytiin yökerhon edestä. Nainen oli tullut ulos yökerhosta ja yrittänyt soittaa itselleen kyytiä. Kyydin soittaminen ei ottanut onnistuakseen, koska nainen oli niin voimakkaassa humalassa, että hänellä oli vaikeuksia lukea tekstiä puhelimensa näytöltä.

Silloin paikalle kurvasi musta taksi. Nainen nousi taksin kyytiin, ilmoitti Rezajille osoitteen, jonne tahtoo päästä ja nukahti.

Uhri heräsi siihen, että Rezaji oli työntänyt sormiaan hänen sisäänsä kesken ajon. Uhri käski Rezajia lopettamaan. Taksissa tapahtui ajon aikana myös muita seksuaalisia tekoja. Uhri vastusteli ja kielsi miestä joka kerta sanallisesti.  

Jossain vaiheessa matkaa Rezaji ilmoitti uhrilleen, ettei aio viedä tätä kotiin, vaan omalle asunnolleen. Uhri meni paniikkiin ja pakeni hyppäämällä liikkuvasta taksista moottoritien rampilla. Uhrille aiheutui tästä mustelmia. Mies kaasutti pois paikalta.

Uhri tajusi, että hänen puhelimensa on myös jossain vaiheessa matkaa kadonnut. Paikalle osunut sivullinen nainen näki hätääntyneen naisen tien varressa, hän pysähtyi auttamaan ja soitti hätäkeskukseen.

Rezaji kiisti olleensa sukupuoliyhteydessä uhriin ja sanoo tämän olleen koko matkan ajan hereillä. Rezaji kiisti myös sen, että uhri olisi hypännyt ulos liikkuvasta autosta. Rezajin mukaan nainen oli saanut poistua kyydistä vapaasta tahdostaan rampilla.

Oikeus katsoi naiselle syntyneiden vammojen sopineen liikkuvasta autosta hyppäämiseen. 

Teoissa paljon yhteneväisyyksiä

Oikeus ei niellyt miehen selityksiä uhrien halukkuudesta ja aloitteellisuudesta. Oikeus katsoi, että kaikki neljä uhria ovat toisistaan tietämättä ja toistensa kertomuksia kuulematta, tehneet heti rikosilmoituksen tapahtuneesta ja nimenneet taksinkuljettajan, jonka kyytiin ovat päihtyneinä nousseet yksin.

Teon suunnitelmallisuudesta kertoo, että mies oli ennen tekoihin ryhtymistä sammuttanut aina puhelimensa ja kytkenyt auton navigaattorin pois päältä.

Kaikki uhrit poimittiin kyytiin Helsingin alueelta. He olivat kaikki liikkeellä yksin ja hyvin päihtyneitä. Kahdelle uhrilleen hän tarjosi lisää viinaa tai muita päihteitä, jotta uhrit päihtyisivät entisestään.

Kolmea neljästä uhrista odotettiin tekojen tapahtuessa saapuvaksi illanvietosta kotiin. Nuorinta uhria odottivat omat vanhemmat, toista uhria odotti tämän äiti ja kolmatta aviomies. 

Mies raiskasi kolme uhreistaan autossaan ja tai asunnossaan. Lisäksi hän kuvasi kahta uhriaan tekojen aikana luvattomasti puhelimellaan.

Mies tuomittiin syylliseksi kaikkiaan 18 rikokseen. Vankeustuomio on kaikkineen kuusi vuotta ja kolme kuukautta. Hänet tuomittiin maksamaan uhreille 42 000 euron korvaukset. Teot tapahtuivat joulukuun 2019 ja huhtikuun 2021 välisenä aikana.

Mies oli ajanut taksia luvanvaraisesti useita vuosia eikä hänellä ollut aiempaa rikostaustaa.

Uhreja on enemmän

Rikoskomisario Jutta Antikainen kertoo, että tekijän puhelimesta löydettiin lisää videoita mahdollisista uhreista. Osa sellaista, joissa näkyvien naisten henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa.

– Laite-etsinnöissä paljastui materiaalia, jota läpikäymällä pystyttiin tunnistamaan lisää uhreja. Osaa emme pystyneet tunnistamaan ja heidän kohdallaan ei tiedetä, onko kyse vain salakatselusta. Salakatselu vanhenee kahdessa vuodessa. Voi olla, että iso osa tapauksista on jo vanhentuneita rikosoikeudellisesti.

Rezajia syytetään myös muista seksuaalirikoksista. Tätä kokonaisuutta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa elo-syyskuussa 2023. Tapauksessa on seitsemän uhria.

Lue myös:

    Uusimmat