Helsingin kaupunki tukee opiskelijoita – toisen asteen koulutuksen aloittaville ilmainen matkalippu: "Ideana on tehdä koko kaupungista oppimisympäristö"

HSL vastasi kymmeneen kysymykseen joukkoliikenteestä 1:25
Saako bussissa matkustaa humalassa? Voiko junassa syödä eväitä? HSL vastasi kymmeneen kysymykseen julkisen liikenteen käyttäytymissäännöistä

Valtuusto on myöntänyt määrärahaa toisen asteen opiskelijoiden Helsingin sisäisiin matkalippuihin. Kokeilu alkaa ensi syksynä ja se koskee syksyllä toisen asteen koulutuksen aloittavia opiskelijoita.

– Kyseessä on kokeilu toisen asteen maksuttomuuteen liittyen. Helsingin valtuusto myönsi budjettiasiaan kaksi miljoonaa euroa. Jos kaikki Helsingin kaupungit oppilaitokset otettaisiin mukaan hinta olisi 19 miljoonaa, joten tässä kokeillaan nimenomaan Helsingin kaupungin omistamia suomen - ja ruotsinkielisiä lukioita, sekä Stadin ammattiopistoa, kertoo Helsingin kaupungin lukion- ja ammatillisen koulutuksen johtaja Arja Kukkonen.

Valtuusto päätti määrärahasta hyväksyessään tämän vuoden talousarvion. Asia koskee noin kuutta tuhatta opiskelijaa. Tuen saavat myös toiselta paikkakunnalta Helsinkiin muuttaneet opiskelijat.

– Eniten oppilaita hyödyttäisi, jos oppimateriaalit olisivat ilmaisia. Sitä on vaikea toteuttaa, koska alasta riippuen oppimateriaalien hinnat vaihtelevat, Kukkonen toteaa.

Lautakunta päätti, että rahoitus käytetään oppimateriaaleihin, kulttuurikäynteihin ja matkalippuihin. 

– Kokeilu tehdään siksi, että saadaan tietoa, miten se toimii ja millaisia kommentteja tulee. Ideana on tehdä koko kaupungista oppimisympäristö.

Mahdollistaa joustavan liikkumisen

Tähän mennessä palautetta on tullut tyytyväisiltä rehtoreilta.

– Opiskelijoillehan tämä on selvää säästöä. Nykyään ei aina mennä enää siihen lähimpään oppilaitokseen, vaan yleensä etsitään itselle se parhaiten sopiva vaihtoehto, joka voi olla toisella puolella kaupunkia.

Ilmainen matkalippu mahdollistaa joustavan liikkumisen, jolloin oppilaiden on helppo kulkea paikasta toiseen hinnasta välittämättä.

– Strateginen tavoitteemme on, että halutaan tehdä oppimisympäristö koko kaupungista, nyt kun meillä on hienoja kulttuurikohteita, kuten Oodi, Kukkonen kertoo.

Tämän vuoden alusta lähtien myös opettajan kanssa kulkevat peruskoulun opiskelijaryhmät saavat matkustaa ilmaiseksi julkisella liikenteellä Helsingin sisällä.

 

Lue myös:

    Uusimmat