Ethän heitä vessapaperia pönttöön tässä tilanteessa

wc-pönttö
Kuntaliitto on julkaissut toimintaohjeet kansalaisille tilanteisiin, joissa vessa ei toimi. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 18.05.2025 09:17

MTV UUTISET – STT

Kuntaliitto on julkaissut uuden oppaan tilanteisiin, joissa vessa ei toimi.

Jatkossa kansalaisia ohjeistetaan pitämään yhteiskunnan häiriötilanteiden varalta asunnossaan paitsi puhtaita kannellisia juoma-astioita myös yksi vähintään kymmenen litran kannellinen astia ulosteita varten.

Lyhyen häiriön aikana vessaa voi käyttää, mutta ilman huuhtelua tai huuhdellen luonnonvedellä. WC-paperi on katkojen aikana hyvä kerätä erikseen tukkeumien välttämiseksi.

Ämpäreitä tarvitaan, jos häiriön kesto alkaa lähestyä vuorokautta. Vessaämpäri neuvotaan tyhjentämään vähitellen pönttöön, kun viemäri taas toimii.

Pitkittyneessä häiriötilanteessa viemäriin ei tulisi laskea mitään ja virtsa olisi hyvä kerätä erikseen toiseen astiaan. Uloste sisältää enemmän taudinaiheuttajia, ja laajassa häiriötilanteessa jätteet voitaisiin käsitellä erikseen.

Se, minne ämpärit pitkittyneessä tilanteessa tyhjennettäisiin, on vielä auki. Jätehuoltoa koskeva lainsäädäntö ei tunnista sanitaatiojätettä, eikä laajempaa sanitaatiojätteen keräystä tai kuljetusta ole olemassa.

Ohjeistuksessa esitetäänkin erilaisia keinoja, joilla esimerkiksi taloyhtiöt, kunnat, vesihuoltolaitokset ja jätelaitokset voisivat varautua häiriöihin.

Lue myös: Suomalaisten varautumisessa kaksi selvää puutetta – "Monet eivät ole tulleet ajatelleeksi"

Jos kakkasi on tällainen, olet tehnyt "kaiken oikein"

Häiriö olisi ongelma suurissa kaupungeissa

Jätevesihuollon laajamittainen häiriötilanne olisi ongelma etenkin suurissa kaupungeissa ja taajamissa. Häiriön voisi aiheuttaa esimerkiksi pitkäkestoinen sähkökatko, jolloin viemäriverkoston pumppaamot eivät toimi.

Loppuvuodesta 2022 Suomeen suunniteltiin kiertäviä sähkökatkoja Euroopan laajuisen energiapulan aikaan. Muun muassa Yle kertoi Helsingin kaupungin jakaneen kouluihin ja päiväkoteihin puolustusministeriön ohjeistusta kerätä ulosteet asettamalla muovipussi WC-istuimen alle.

Keskustelu katkoon varautumisesta meni Kuntaliiton erityisasiantuntijan Tuulia Innalan mukaan osin liiallisuuksiin.

– Jos sähköt ovat poikki suunnitellusti tunnin verran, niin ei vielä vessanpönttöön muovipussivirityksiä tarvitse, Innala kertoo STT:lle.

Muovipusseja ei enää suositella

Uusissa ohjeistuksissa ei muovipusseja enää suositella, sillä ne voivat viemäriin joutuessaan aiheuttaa tukoksen.

Toisesta haittapuolesta eli jätehuollosta on Innalan mukaan saatu myös käytännön kokemusta. Eräässä rivitaloyhtiössä yritettiin kerätä putkiremontin aikana vessajätteet muovipusseissa keräysastiaan.

– Siellä oli aika hurjan näköinen pihamaa, kun pusseja oli kannettu roskakatoksiin. Jätehuoltopuoli hermostui, koska täytyyhän meidän ajatella myös hygieenisyyttä ja kuskin työturvallisuutta. Eikä jäteauto ole tarkoitettu nestemäisille jätteille, Innala kertoo.

Juomaveden saantiin liittyviin häiriöihin on Innalan mukaan varauduttu Suomessa hyvin, mutta laajamittaisista viemärikatkoista ei ole vielä kokemusta. Kriisitilanteisiin varautumiseen on kiinnitetty enemmän huomiota koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Uudet ohjeet on on laadittu yhdessä Suomen Vesilaitosyhdistyksen ja Suomen Kiertovoima -yhdistyksen kanssa, ja ne ovat käyneet kuulemiskierroksella viranomaisilla. Ohjeet päivitetään varautumisoppaisiin ja Suomi.fi-sivustolle.

Yle kertoi ohjeista keväällä jo ennen niiden julkaisua.

Tuoreimmat aiheesta

WC