Helsingin kaupunginteatterissa nähtävä Humiseva harju on yksi länsimaisen kirjallisuuden merkittävimmistä teoksista: "Henkilöiden kohtuuttomuus kiehtoo"

2:10

Helsingin Kaupunginteatterin ensi-illassa ylihuomenna nähdään Emily Brontën klassikkoteos Humiseva harju, josta nähdään moderni versio.

Ohjaaja Lauri Maijala tuo lavalle rakkaustarinan, jonka villinä Cathyna nähdään Oona Airola. Vahva ja fyysinen esitys käsittelee muukalaisuutta, luokkaeroja ja koston tuhoavaa voimaa.

– Jos joku sanoo sinulle minä rakastan sinua, se on etuoikeus, joka me ymmärretään vasta kun sitä ei enää ole. Tämä on iso asia. Se rakkaus ei tarkoita vaan ihania tunteita. Se rakkaus on stressitila, sanoo Maijala. 

Humiseva harju kertoo kahden perusturvattoman ihmisen – Cathyn ja orpopoika Heathcliffin myrskyisästä ja tuhoisasta rakkaussuhteesta.

– Meidän yksi kantava lause tekemisen aikana on ollut – rakkaus on luonnonvoima. Minusta tuntuu, että se on hyvin sisäsyntyistä rakkautta vimmaista, mitä ei voi itsestään erottaa rakkauden tunteeksi vaan se on kaikkialla ja koko kehossa, pohtii Cathyn roolia näyttelevä Oona Airola.

Näytelmän teemat ajankohtaisia

Ohjaaja Lauri Maijalaa ajoi sisäinen palo tehdä Humiseva Harju, jota pidetään yhtenä länsimaisen kirjallisuuden merkittävimmistä teoksista.

– Henkilöiden kohtuuttomuus kiehtoo minua sen takia, että se on niin hurja ja synkkä - herranen aika tälläistahan ihmiselämä on tuon ajan Englannissa kuin tämän ajan Meilahdessa ja Kalliossa, paljastaa Maijala.

Heathcliff roolia näyttelevän Markus Järvenpään mukaan esityksessä on nostettu muukalaisuuden tematiikkaa.

– Heathliffhän tulee ulkopuolelta muukalaisena ja häntä kohdellaan hyvin kaltoin koko elämänsä ajan vain sen takia, että hän on vieras. Se on valitettavasti ajankohtaista myös tänä päivänä, sanoo Järvenpää. 

Lavalla nähdään kolmen tempperamenttisen Maijalan, Airolan ja Järvenpään vahva todentuntuinen tulkinta mestariteoksesta.

Maijalan mielessä Airola oli ilmi selvä valinta Cathyn rooliin.

– Cathy on kuin ruutitynnyri. Oona on myös kuin ruutitynnyri, räjähtävä voima luonnonvoima itsessään. Oona haastaa koko ajan itseään, mutta myös ohjaajaa. Olen itsekin tempperamenttinen, joten välillä harjoituksissa kipinöi, naurahtaa Maijala.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja