Helsingin kaupungin tietomurtajaa motivoi raha – taustalla todennäköisesti kansainvälinen rikollisuus

Helsingin tietomurto koskee yli 100 000 henkeä – "Puhutaan kymmenistä miljoonista dokumenteista" 3:27
Helsingin tietomurto koskee yli 100 000 henkeä – "Puhutaan kymmenistä miljoonista dokumenteista"

Helsingin kaupunkiin kohdistuneen tietomurron taustalla on todennäköisesti kansainvälinen rikollisliiga ja tekijää motivoi raha. Näin arvioi tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä Rikospaikan haastattelussa.

Helsingin kaupungin järjestelmiin tehtiin massiivinen tietomurto vappuaattona. Hyökkäys tuli ulkomailta, mutta tekijästä ei toistaiseksi ole tietoa.

Murron kohteena oli Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Rikoksen seurauksena noin 80 000 oppilaan sekä heidän huoltajansa ja noin 38 000 Helsingin kaupungin työntekijän arkaluonteisiakin tietoja on voinut vuotaa hyökkääjän käsiin.

– Helsinki on itse kertonut, että kyse on kymmenistä miljoonista asiakirjoista, jotka ovat tietomurron kohteena. Siellä voi olla sensitiivistä ja arkaluonteista tietoa, kuten esimerkiksi henkilötunnuksia ja koululaisten terveystietoja, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä sanoo Rikospaikan haastattelussa.

Kyberturvallisuuskeskus on poliisin apuna ja tukena tutkinnassa. Helsingin poliisi tutkii tekoa törkeänä tietomurtona. 

Helsingin kaupunkiin kohdistunut tietomurto on suurin, mitä Suomessa on tapahtunut julkishallinnon alalla.

Kiristysviestejä ei ole vielä nähty

Tietoturva-asiantuntija arvelee, että Helsingin kaupungin tietomurron taustalla on kansainvälinen rikollisuus toisin kuin psykoterapiakeskus Vastaamon tapauksessa. Siinä tekijäksi osoittautui yksittäinen henkilö, Aleksanteri Kivimäki.

Asiantuntijan mukaan yleisesti tietomurrot liittyvät kansainväliseen rikollisuuteen.

– Yleensä tietomurtoja tekevät kansainväliset rikollisjengit, joita kiinnostaa tieto ja raha. He pyrkivät murtautumaan johonkin, mihin pääsee kohtalaisen helposti. 

Mesiän mukaan tekijän motiivi on raha.

He pyrkivät löytämään tietoja, joista voi olla rahaa tai tietoa tarjolla. Kiristysviestejä ei ole vielä nähty, mutta aina on se pelko, että tiedoilla kiristäminen alkaa, hän sanoo.

Kuka tietomurron takana on ja mitä se kertoo tekijästä, että hyökkäys tuli ulkomailta? Miten tietomurtaja onnistui teossaan?

Helsingin massiivisen tietomurron takana todennäköisesti kansainvälinen rikollisliiga - tekijää motivoi raha 7:07
Katso tietoturva-asiantuntija Matias Mesiän koko haastattelu videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat