Mainos

Helsingin käräjäoikeus antoi Isis-taistelijan päätä esitelleelle sotilaalle ehdollisen tuomion sotarikoksesta

2:05
Suomessa on annettu aiemminkin sotarikostuomioita, esimerkiksi vuonna 2016 samankaltaisesta teosta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi irakilaisen miehen ehdolliseen vankeuteen sotarikoksesta. Mies oli ottanut itsestään kuvia kuolleiden vastapuolen jäsenten kanssa ja jakanut materiaalin sosiaalisessa mediassa.

Mies taisteli Isisiä vastaan, ja kuvatut henkilöt olivat tiettävästi Isisin sotilaita. Mies oli toiminut Irakin armeijassa korpraalina vuosina 2003–2015 ja osallistunut taisteluihin maaliskuussa 2015. Mies toimi viestintätehtävissä.

Videolla mies leikkasi kuolleen Isis-taistelijan pään irti, roikotti sitä kädessään näyttäen samalla voitonmerkkiä ja esiintyi palavien ruumiiden äärellä. Video sai sosiaalisessa mediassa kannustavaa ja rohkaisevaa palautetta.

Mies kertoi leikanneensa pään tunnekuohun vallassa. Hänen sotilastoverinsa oli Isisin toimesta kaapattu ja surmattu, ja hän oli käsityksensä mukaan leikannut teon tehneen henkilön pään.

Oikeus katsoi, että mies oli menettelyllään kohdellut henkilöitä epäinhimillisesti ja halventavasti sekä loukannut näiden kunniaa. Kyseessä oli siis sotarikos. Oikeus myös arvioi, että videon julkaisun tavoitteena oli kosto ja sankaruuden tavoittelu.

Oikeus tuomitsi miehen vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja