Mainos

Helsingin hovista virkarikostuomio kolmelle tuomarille

Helsingin hovioikeus on tuominnut kolme Helsingin käräjäoikeudessa työskennellyttä tuomaria virkarikoksesta.

Käräjäoikeuden säilöönottoasioita käsitelleen osaston johtajina toimineet Jaana Niemitalo ja Jouko Räsänen sekä käräjäoikeuden entinen laamanni Eero Takkunen tuomittiin varoitukseen. Tuomio tuli tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Jutussa oli kyse säilöön otettujen ulkomaalaisten eristämistä koskevien päätösten käsittelystä käräjäoikeudessa. Säilöön otetut voidaan eristää muista esimerkiksi, jos he aiheuttavat vaaraa itselleen tai muille.

Säilöönottoyksikön johtajan tulee tehdä ilmoitus erillään säilyttämisestä käräjäoikeudelle, jonka on käsiteltävä eristämistä viimeistään neljän vuorokauden kuluttua ilmoituksesta. Hovioikeuden mukaan Helsingin käräjäoikeudessa oli kuitenkin jo vuodesta 2002 lähtien vakiintunut toimintatapa, jonka mukaan oikeuteen saapuneita eristämisilmoituksia ei käsitelty erikseen.

Hovioikeus huomioi sen, että menettelytapa oli vakiintunut jo ennen kuin tuomitut aloittivat tehtävissään. Siitä huolimatta hovioikeus katsoi, että heillä olisi ollut asemansa puolesta mahdollisuus havaita virheellinen toimintatapa ja vaikuttaa siihen.

Jutussa oli syytettynä myös Helsingin säilöönottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen, mutta hänen syytteensä hylättiin. Hovioikeuden mukaan Nuutinen oli ollut ensimmäisiä päätöksiä tehdessään yhteydessä käräjäoikeuteen josta oli vastattu, ettei erillistä käsittelyä järjestetä.

Hovioikeus katsoi, ettei voitu perustellusti vaatia, että johtaja olisi sen jälkeen ryhtynyt tekemään vielä muita selvityksiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.