Helpottaako soija vaihdevuosioireita? Tutkija vastaa

UKK-instituutin tutkimusjohtaja, lääketieteen tohtori Riitta Luoto sanoo, että väitteistä huolimatta soijasta ei ole suurempaa hyötyä vaihdevuosioireiden hoidossa.

Vaihdevuosioireet johtuvat hormonien vähenemisestä. Soija sisältää estrogeenin tapaan vaikuttavia isoflavoneja, joiden on sanottu helpottavan vaihdevuosien aiheuttamia oireita. Riitta Luodon mukaan näin ei kuitenkaan ole.

– Sitä on tutkittu, mutta tutkimukset ovat näyttäneet, että mitään selvää vaikutusta ei ole.

Luodon mukaan soijalla saattaa olla kuitenkin jonkinlaisia plasebovaikutuksia, kuten monissa muissakin vaihtoehtohoidoissa. Jos ihminen uskoo soijan helpottavan oireita, saattaa näin myös käydä.

Etenkin liiallisella soijakastikkeen nauttimisilla voi sen sijaan olla Luodon mukaan haittaa. Erityisen haitallista on soijakastikkeen sisältämä suola, joka kohottaa verenpainetta.

– Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla on hyvin suurella osalla kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeiden käyttö on aika yleistä. Niissä maissa, joissa soijakastiketta käytetään runsaasti verrattuna Suomen mittakaavaan, on hyvin paljon kohonnutta verenpainetta, joka lisää aivoverenvuotojen riskiä.

Tofulla tai muilla soijasta valmistettavilla tuotteilla ei sen sijaan ole sen suurempia haittavaikutuksia, mutta yksittäisillä ruoka-aineilla ei Luodon mukaan ole niin riittäviä vaikutuksia vaihdevuosien oireisiin, että niitä voisi suositella tehokkaana hoitona.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat