Helikobakteeri altistaa mahasyövälle – häädön jälkeen aspiriini voi ehkäistä tautia entisestään

Syöpä ja ravinto 5:18

Helikobakteeri-infektio altistaa mahasyövälle, mutta syöpäriskistä pääsee yleensä eroon häätämällä helikobakteeri lääkityksellä. Tuoreen tutkimuksen perusteella riski pienenee vielä tästäkin, jos häätölääkityksen lisäksi potilas syö aspiriinia tai muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä ASA-lääkkeitä.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten syöpä ja ravinto ovat yhteydessä keskenään.

ASA-lääkkeitä vähintään kerran viikossa käyttävän riski sairastua mahasyöpään oli 70 prosenttia pienempi kuin potilaan, joka ei käyttänyt ASA-lääkkeitä. Näin kertovat Journal of the National Cancer Institute -lehdessä julkaistut tulokset.

Havainto tehtiin runsaan seitsemän seurantavuoden aikana potilailla, joiden helikobakteeri-infektio oli onnistuneesti hoidettu. Vaikutus oli suurin potilailla, jotka käyttivät lääkkeitä päivittäin tai säännöllisesti vähintään viiden vuoden ajan.

Aiemmissa tutkimuksissa ASA-lääkkeiden on osoitettu pienentävän mahasyövän ja mahdollisesti myös paksu- ja peräsuolisyövän riskiä..

Mahasyöpä on neljänneksi yleisin syöpätauti maailmanlaajuisesti, mutta Suomessa se on vähentynyt viimeisimpien vuosikymmenten aikana rajusti. Vuosittain Suomessa todetaan runsaat 600 uutta tapausta, valtaosa yli 65-vuotiailla.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat