Heli Paasio maksaa isiensä velkoja

Kansanedustaja Heli Paasio on saanut huomata, ettei vanhempien jalanjälkien seuraaminen ammatinvalinnassa ole helppoa. Poliitikkoisä on suhtautunut tyttärensä valintoihin kannustaen ja ymmärtäen, mutta sukunimestä on ollut hyödyn lisäksi myös haittaa.

"Kun pyrin eduskuntaan, sukunimestä oli se hyöty, että kiinnostuttiin, mutta minulla oli automaattisesti Paasio-leima otsassa. Vuoden 1999 puoluekokouksessa Turussa olin ainoa, jonka Paavo Lipponen haukkui puhujanpöntöstä nimeltä. Silloin minulle sanottiin, että saat maksaa isiesi velkoja," Heli Paasio kertoo.

Paasion mielestä jokaisen pitäisi ansaita oma tunnustuksensa omilla tekemisillään.

"Jotkut ovat todenneet, että hyvähän sun on sanoa, kun sä olet Paasio. Olen sanonut, että olen täysin oma itseni ja itsenäinen henkilö. Meillä on isän kanssa sama arvopohja, mutta olemme eri sukupolven edustajia ja saatamme tehdä asioita eri tavalla."

Isältään Heli Paasio on saanut tukea ja ymmärrystä. Tytär uskoo, että isä on ymmärtänyt häntä hyvin juuri siksi, että Pertti Paasio on ollut samankaltaisessa tilanteessa aloitellessaan poliittista uraansa entisen pääministerin poikana.

"Luulen, ettei isä olisi ymmärtänyt niin hyvin, jos hän ei olisi itse ollut samassa tilanteessa. Itselle asettaa suorituspaineita ja ajatellaan, että saa kaiken helpommalla, kun on sen ja sen lapsi. Muiden kommenteista ei pidä kuitenkaan ottaa itseensä."

"Vaaleissa pitää olla yksi Paasio"

Heli Paasio korostaa, että politiikkaan lähteminen on jokaisen henkilökohtainen valinta, eikä hänellä ole ollut velvollisuutta lähteä mukaan. Jotkut ovat epäilleet, että Pertti Paasio painosti omaa tytärtänsä ehdokkaaksi.

"Pitää olla muu syy kuin velvollisuus, työllä ja puolueella pitää olla jotain annettavaa ja itsellä pitää olla jotain annettavaa. Viime kunnallisvaaleissa isä ja äiti jättäytyivät molemmat pois. Minulle sanottiin, että minun pitäisi asettua ehdolle, koska pitäähän vaaleissa aina yksi Paasio olla."

Turun kunnallispolitiikka ei kuitenkaan kiinnostanut enää Heli Paasiota.

"Haluan keskittyä nyt Helsingissä kansanedustajan työhön. Itse tunnen, että minulla ei ole tarvetta pyrkiä mahdollisimman ylös veren maku suussa. Olen täysin tyytyväinen tämänhetkiseen työhöni."

Turun kunnanvaltuustosta eduskuntaan

Vuonna 1992 edellisenä vuonna ylioppilaaksi kirjoittanut Heli Paasio asettui ehdolle Turun kunnallisvaaleissa. Pertti Paasio oli tietenkin tyytyväinen tyttärensä päätökseen.

"Jos isältä kysyy, niin hän tiesi jo silloin kun olin lapsi, että minusta tulee kansanedustaja. Itselleni se ei ole ollut itsestään selvää", Heli Paasio kertoo.

Vaikutettuaan yhden kauden kunnallispolitiikassa, hän jättäytyi vapaaehtoisesti pois valtuustosta. Isä oli asian suhteen ymmärtäväinen.

"Turku ja Turun kunnallispolitiikka ovat niin oma maailmansa. Tykkäsin lautakuntatyöstä, mutta valtuustotyö ei vastannut sitä työtä, mille minulla oli tarvetta."

Kunnallispolitiikasta Heli Paasio siirtyi eurokansanedustajana toimineen isänsä erityisavustajaksi. Pian matematiikanopettajan työstä haaveillut Paasio asettautui ehdolle eduskuntavaaleihin. Isä oli Heli Paasion veikkauksen mukaan tyytyväisempi hänen läpimenostaan kuin mitä hän itse ymmärsi olla.

"Isä oli hirmu tyytyväinen. Harvemmin hän on sanonut, kuinka tyytyväinen tai ylpeä on siitä, mitä valintoja olen tehnyt, mutta olen kyllä tiennyt, että hän on ollut ylpeä."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja