Espoolainen Elisa kuoli huumeisiin vain 21-vuotiaana – "Ensimmäinen reaktioni oli, että nytkö se tapahtui"

8:36
Miten huumeidenkäyttö muutti Elisaa ja mikä äitiä järkytti eniten? Katso tyttärensä menettäneen Helena Tommolan koko haastattelu videolta.

Espoolainen Helena Tommola menetti ainoan lapsensa huumeille. Elisa kuoli vain 21-vuotiaana useita vuosia jatkuneen huumeidenkäytön seurauksena.

Tytön huumeidenkäyttö alkoi jo 15-vuotiaana – sen jälkeen, kun hänellä todettiin seitsemännen luokan alussa kaksisuuntainen mielialahäiriö.

– Sairaus aiheutti ahdistusta ja sulkeutuneisuutta Elisassa. Se oli ihan uutta, koska hän oli aina ollut todella sosiaalinen ja iloinen, täynnä toiveita ja haaveita. Elisa lähti hakemaan huumeista ahdistukseen helpotusta, koska lääkkeet eivät heti tehonneet, Helena Tommola kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Äidille tyttären huumeidenkäyttö selvisi, kun Elisa karkasi kotoaan 15-vuotiaana. Tyttö oli kateissa kolme viikkoa. Kun hänet lopulta tavoitettiin myymälävarkauden yhteydessä, hän oli kuihtunut lähes luurangoksi.

– Huumeseuloissa näkyi, että hän oli käyttänyt ihan kaikkea. Heroiini minua järkytti kaikkein eniten, Helena kertoo.

Äiti yritti saada tyttöä hoitoon

Äidin ja tyttären yhteydenpito jatkui kaikkien huumehuuruisten vuosien ajan. Helena yritti saada tytärtään katkaisuhoitoon useasti, ja usein Elisa lupasikin sinne mennä. Joka kerta, kun hoitopaikka olisi järjestynyt, Elisa keksi selityksen, miksi hän ei voinut sinne mennä.

– Huumekoukku on ilmeisesti niin voimakas, että vaikka halua on, kaikilla ei ole irtaantumiseen voimaa, Helena miettii.

Elisan lopullinen alamäki alkoi sen jälkeen, kun hänelle tuli avioero miehensä kanssa. Pariskunta ennätti olla naimisissa vain noin vuoden.

Helena näki tyttärensä viimeisen kerran jouluna 2016. Elisa kuoli kiirastorstaina 2017. Poliisit toivat suruviestin seuraavalla viikolla. Elisa oli ollut asunnossaan kuolleena jo useita päiviä. 

Äiti uskoo, että Elisan keho vain petti vuosia jatkuneen huumeidenkäytön seurauksena.

– Minun ensimmäinen reaktioni oli, että nytkö se tapahtui. Ilmeisesti minulla oli ollut alitajuinen pelko jo pitkään ja tieto siitä, että ei ole enää muuta tietä, Helena kertoo.

Elisan kuoleman jälkeen Helena sai apua Irti Huumeista ry:stä. Vertaistuki on ollut korvaamattoman tärkeää.

– Ei kai tästä koskaan selviä, sitä vaan menee eteenpäin päivä kerrallaan. Elisa on joka päivä mielessäni, Helena kertoo.

Katso Helena Tommolan koskettava haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja