Heidi, 47, hoikistui yli 15 kiloa – päivittäinen olutkin sai jäädä: "Kun tuloksia alkoi tulla heti, niin kyllähän se kannusti"

0:30

Heidi Mäkelä, 47, hoikistui alle vuodessa 15 kiloa. – Mukavaa on ollut katsoa itseään peilistä ja vähän välillä säikähtääkin, että minäkö se oon, hän kuvailee.

Kun Heidistä otettiin aloituskuva 15.1.2018, hän järkyttyi.

–  Olin aivan järkyttynyt! Olenko oikeasti tuon näköinen? Siinä hetkessä päätin, että nyt, jos koskaan, ihan oikeasti yritän nyt, hän muistaa.

Heidi Mäkelä, 47, oli jo vuosia kamppaillut painonsa kanssa. Hän yritti 20 vuotta laihduttaa liikunnalla ja erilaisilla ”hilavitkuttimilla”, jotka lupasivat tuloksia.

– Eipä siinä ole oikein mitään tulosta syntynyt. Vaikka joskus olen katsonut vähän ruokapuoltakin, melkeinpä on ollut niin, että painoa ei ole lähtenyt nimeksikään, mutta hetkellinen kiinteytyminen on tapahtunut. Sen kautta joskus näyttänytkin kuvissa, että olen ihan hyvässä kunnossa, Mäkelä sanoo.

Painoa saman verran kuin viimeisillään raskaana

Elämänmuutosurakkansa alussa 158-senttinen Mäkelä painoi saman verran kuin vuonna 1995 ollessaan viimeisillään raskaana – siis 68,1 kg. Vatsan ympärysmitta oli 98 senttiä.

Pudotusmatkansa aikana Mäkelä ei halunnut tietää painoaan, vaan vain viikoittain pudotetut grammat ja kilot. Apuna muutoksessa oli Mäkelän oma tsemppari, hyvinvointivalmentajana toimiva tytär Veera, joka tiesi, missä painon kanssa mennään.

Mäkelä söi tyttärensä muokkaaman ruokavalion mukaan muun muassa ruuansulatusta parantavia ja aineenvaihduntaa tukevia ruokia. Tammikuussa 2018 hän lopetti myös oluen juomisen.

– Lopetin päivittäisen kaljan kanssa “rentoutumisen”! Olen aina ollut oluen suuri ystävä, mutta nyt olen tänne asti todella hyvin selvinnyt ilman sitä. Mahdollisimman kuiva punaviini puoliksi vedellä lantrattuna on nyt minun “rentoilujuomani”, mutta ei päivittäin, Mäkelä sanoo.

Tärkeintä on ymmärtää, että  ”olet mitä syöt”

Elämänmuutoksen aikana hän lankutti kaksi minuuttia päivittäin ja kävi silloin tällöin viiden kilometrin juoksulenkeillä. Mäkelän mukaan tärkein muutos on kuitenkin ollut ymmärtää, mitä tarkoittaa ”olet mitä syöt”.

– Nyt lähdettiin tekemään muutosta kohti terveempää Heidiä oikeilla ruoka-ainevalinnoilla! Pois kaikki turhat mässytykset, kuten pizzat, hampurilaiset, ranskalaiset, huonot suklaat ja niin edelleen. Tilalle vihreitä, marjoja, hedelmiä, kanaa ja herkuksi esimerkiksi taateleita, mansikoita, tummaa suklaata ja niin edelleen. Voin sydämestäni sanoa, että olen oikeasti nauttinut näistä mauista! Aivan ihania, pirteitä, kirpeitä ja itse tehtyjä ruokia ilman kermaa tai muuta turhaa “hörsykettä”, hän kuvaa.

"Kun tavoitteeseen päästiin, niin nälkä kasvoi syödessä"

Alussa painonpudotustavoitteeksi asetettiin kymmenen kiloa. Se ei kuitenkaan riittänyt.

– Kun tavoitteeseen päästiin, niin nälkä kasvoi syödessä ja tavoite nostettiin 15 kiloon, Mäkelä kuvaa.

Myös uusi tavoite rikkoutui. Elokuun 2018 lopulla Mäkelä painoi 52,3 kiloa. Hän oli pudottanut yli 15 kiloa ja yli 22 senttiä. Vaatekokokin pieneni kokoon S.

Mäkelä lähti tyttärensä kanssa kauppaan. Hän halusi ostaa itselleen palkinnoksi Levikset.

– Olihan se aika liikuttava, herkkäkin hetki, kun sovituskopissa ne päällä katsoin itseäni peilistä. Kyyneleitähän siinä tuli. Minähän olen nyt oikeastikin onnistunut, hän kuvaa.

– Olihan se aika makeaa, kun sain tyhjentää vaatekaapista l-xl-kokoiset vetimet ja löytää jotain sopivaa tyttäreni kaapista. Mukavaa on ollut katsoa itseään peilistä ja vähän välillä säikähtääkin, että minäkö se oon? Ja onhan se ihanaa, kun voi jo oikeasti pukeutua, eikä vaan laittaa ylle jotain sopivaa.

Vaatteiden lisäksi muutakin pienennettävää on löytynyt.

– Vihkisormus lentelee välillä kättä heilauttaessa, ja mieheni kävikin tiedustelemassa hintaa pienennykselle. Myyjä kysyi ”minkä verran pitäisi pienentää?” Mieheni vastasi ”noh, noin 15 kiloa!“

"Jokainen voi onnistua, minäkin onnistuin!"

Kun paino saatu kohdilleen, olisi tarkoitus vielä sytyttää himo liikuntaan. Mäkelä tunnustaa, ettei koskaan ole ollut innokas kuntoilija.

– Ihan “väkisin” olen aina jotakin yrittänyt touhuta. Kai 20 vuoden liikuntatekemisistä jotain hyötyäkin on ollut, koska kaikkien kilojen alta jotain lihastakin on löytynyt!

Lopulta Mäkelää ihmetyttää enää vain se, miten helposti painon pudottaminen lopulta kävi.

– Aina sanotaan, että mitä enemmän ikää tulee, niin sitä vaikeampaa on saada painoa pois, mutta minulla se varmaan on päinvastoin! No ei, nyt varmastikin löytyi minulle juuri se oikea ja sopiva systeemi, ja kun tuloksia alkoi tulla heti, niin kyllähän se kannusti kovasti.

Nyt Mäkelä uskoo, että kaikki on mahdollista.

– Jokainen voi onnistua, minäkin onnistuin! Minä “harjoittelin” 20 vuotta, mutta joku onnistuu varmasti nopeammin löytämään oikean tien omaan muutokseensa. Tsemppiä kaikille!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja