HBL: Ulkoministeriö selvittää, käyttikö Hamas Nokian teknologiaa

Näin kauhistuttava on Gazan tilanne 8:30
Näin kauhistuttava Gazan tilanne on.

Ulkoministeriö selvittää, onko äärijärjestö Hamas käyttänyt Nokian teknologiaa salattuun viestintään tunnelissa Gazassa. 

Asiasta kertoo Hufvudstadsbladet, joka pohjaa uutisensa Nokian teknologian käytöstä israelilaislehti Yedioth Ahronothiin.

HBL kertoo israelilaislehden tietojen perusteella, että tunnelissa olisi ollut tarvikkeita monilta valmistajilta, mutta Nokian teknologia ja laitteisto olisivat olleet ratkaisevassa roolissa Hamasin viestinnän salaamisessa.

Ulkoministeriö myöntää vientiluvat kaksikäyttötuotteille eli hyödykkeille, joita voidaan siviilikäytön lisäksi hyödyntää sotilastoiminnassa. 

Ulkoministeriö selvittää

Ulkoministeriön vientivalvontayksikön päällikkö Johanna Salovaara-Dean kertoo HBL:lle, että ministeriö selvittää tapausta parhaillaan ja on ollut yhteydessä Nokiaan. 

Hän vahvistaa Nokian saaneen vientiluvan alueelle. Salovaara-Dean sanoo myös, että jos ministeriön tiedossa olisi ollut riski teknologian päätymisestä Hamasin käsiin, vientilupaa ei olisi annettu.

Jos käy ilmi, että tuotteita on käytetty vientiluvan vastaisesti, ulkoministeriö voi HBL:n mukaan esimerkiksi perua luvan.

Nokian viestintäosasto on vahvistanut HBL:lle sähköpostitse, että se on israelilaislehden artikkelista tietoinen. Yhtiö sanoo, että mahdollinen viranomaisluvan vastainen käyttö on tapahtunut ilman sen osallisuutta tai lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat