Mainos

Hawk-suihkukonetta kohti ammuttiin valoraketteja

Hawk-suihkuharjoituskoneita kohti on ammuttu valoraketteja Kauhavalla.

Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneita kohti on laukaistu kaksi valoraketin tyyppistä ammusta Kauhavalla. Vaaratilanteet tapahtuivat toissa- ja eilisiltana, kun koneet olivat palaamassa yölennolta. Ilmasotakoulun lentotoiminta keskeytettiin tapauksen jälkeen.

Kauhavan Ilmasotakoulu aloitti maanantaina yölentoharjoitukset. Ensimmäinen tapaus sattui tiistaina kello 22:n aikaan. Kone oli palaamassa 50-100 metrin korkeudessa laskuun, kun sitä kohti laukaistiin ammus. Se jätti jälkeensä valoilmiön, joka havaittiin maasta ja lennonjohdosta, mutta lennonopettaja ja kadetti eivät havainneet mitään.

Tiistaisesta ammuksesta on silminnäkijähavaintoja, mutta laskeutuvan koneen miehistö ei sitä havainnut.
Kiitotien eteläpuolelta löytyi eilen alustan jätteitä. Ammus oli laukaistu Kauhavan lentokentän läheisyydessä kulkevalta yleiseltä tieltä. Alusta oli ollut maahan pistetty putkimainen laite.

Valoraketti ammuttiin eilen puoli yhdeksän tienoilla illalla. Ilmasotakoulun johtajan eversti Kai Vainion mukaan laukaisupaikka oli hieman sivussa kiitotien keskivaiheesta. Ammus laukaistiin niin sanotulla laskukierrosalueella, jossa lennetään ennen laskuun tuloa.

-Oppilas havaitsi vihreän valoraketin ja alkuperäisen kuvauksen mukaan se olisi jäänyt jonkin verran koneen alapuolelle. Tässä myös kone on ollut selvästi korkeammalla kuin ensimmäisessä tapauksessa, jossa se oli tulossa ihan suoraan laskua varten, Vainio sanoi.

Vakava tilanne

Hawk on kaksipaikkainen, peräkkäin istuttava kone, jossa takana istui opettaja ja edessä oppilas eli kadetti. Vainio kertoi, että pahimmassa tapauksessa ammus olisi voinut aiheuttaa moottorin vajaatoiminnan tai rikkoutumisen. Se olisi voinut osua myös koneessa olleisiin ja sokaista heidät.

Tapahtumaan suhtaudutaan vakavasti ja poliisi tutkii asiaa.

Tänään selvitettiin tiistain ammuksen tyyppiä ja huomenna on määrä muun muassa tutkia jälkimmäisen ammuksen laukaisupaikkaa. Vainio ei pidä mahdollisena, että valoammusten laukaisu olisi vahinko.

-Kyllä tämä viittaa siihen, että tarkoituksella joku niitä laukaisee, Vainio sanoi. Hänen mukaansa laukaisijoiden tavoitetta tai heidän lukumääräänsä on vaikea arvioida.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.