Havaijille iskemässä harvinainen ja hengenvaarallinen hirmumyrsky – evakuointikeskukset "vasta viimeinen vaihtoehto" koronan takia

Havaiji varautuu saariryhmää lähestyvään hurrikaani Douglasiin.

Sunnuntai-iltana yhdeksältä paikallista aikaa hurrikaani oli reilun sadan kilometrin päässä osavaltion pääkaupunki Honolulusta ja liikkui kaupungista poispäin, lähestyen Kauain saarta.

Tuulen nopeus oli kansallisen hurrikaanikeskuksen NHC:n mukaan kovimmillaan noin 38 metriä sekunnissa.

Hirmumyrskyssä tuulen keskinopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa.

Hirmumyrskyn ennustetaan asteittain heikkenevän seuraavien kahden vuorokauden aikana, mutta sen odotetaan pysyvän hurrikaanina saariryhmän läpi liikkuessaan.

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrskyn odotetaan aiheuttavan hengenvaarallista ja mahdollisesti tuhoisaa aallokkoa ja jopa 40 senttimetrin sademääriä.

Mauin saari kumosi hurrikaanivaroituksen sunnuntai-iltapäivänä, mutta Kauain ja Oahun saarilla se on edelleen voimassa.

Honolulun pormestari Kirk Caldwell avasi evakuointikeskuksia, joissa on tilaa 1 600 ihmiselle, mutta varoitti, että niitä olisi syytä käyttää vasta viimeisenä vaihtoehtona.

Suojaan saapuvien täytyy peittää kasvonsa, ja heiltä mitataan lämpö. Caldwell muistutti Twitterissä sunnuntaina, että koronavirus ei pidä taukoa myrskyn vuoksi.

Havaijilla hirmumyrskyjä vain harvoin

Havaijille iskee harvoin vakavia myrskyjä.

Jos Douglas rantautuu Havaijille, se olisi vasta modernin historian kolmas hirmumyrsky Havaijilla.

Viimeksi Havaijille iski hurrikaani Iniki vuonna 1992, sitä ennen hurrikaani Dot vuonna 1959.

Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla Douglas on luokkaa yksi eli viisiportaisella asteikolla lievin. Douglas on jo toinen Yhdysvaltoja uhkaava hurrikaani parin päivän sisällä.

Texasin osavaltion läpi kulki sunnuntaina Hanna-myrsky, joka eteni Atlantilla hurrikaanina, mutta oli maihin saapuessaan laantunut trooppiseksi myrskyksi.

Meksikoon myrsky eteni aiempaakin vaisumpana.

Hannan maalla aiheuttamat vauriot olivat sunnuntaisten tietojen perusteella jääneet paikallisiksi tulviksi ja sähkökatkoiksi.

Hurrikaanikeskuksen mukaan Hanna-myrskyn uskotaan häviävän pikkuhiljaa maanantai-iltaa kohti mentäessä. Hannasta tuli Atlantilla alkaneen hurrikaanikauden ensimmäinen hirmumyrsky.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka hurrikaani voi riepotella ihmisiä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 27.7.2020 klo 12.35

Lue myös:

    Uusimmat