Haussa hyvät talvikengät? Kiinnitä huomio näihin seikkoihin

Valtaosa liukastumisista sattuu vapaa-ajalla. Liukkauteen varautuminen voi unohtua esimerkiksi lenkille lähdettäessä ja seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Talvella jalkineiden pitävyyteen on syytä kiinnittää huomiota myös vapaa-ajan liikkumisessa.

Vinkkejä talvijalkineiden valintaan

Hyvissä liukkaan kelin jalkineissa on pehmeä ja huokoinen pohjamateriaali, joka ei kovetu pakkasellakaan. Voimakkaasti kuvioitu pohja ja matala leveä kanta ovat myös eduksi. Lisäturvaa liukkaalle tuovat nastakengät ja liukuesteet.

Liukuesteitä hankkiessa on tärkeää ottaa mukaan ne kengät, joiden kanssa niitä aikoo pääasiallisesti käyttää. Ennen ostopäätöstä kannattaa varmistaa niiden istuvuus jalkineeseen ja myös kokeilla sitä, miten helposti liukuesteet saa laitettua kenkien päälle ja otettua pois.

Liukuesteiden pitää olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita, jolloin niissä on CE-merkintä. Liukuesteitä myyvät muun muassa suutarit, kenkäkaupat ja monet suuret tavaratalot.

Ota nämä vinkit mukaan jalkineosastolle

1. Tarkasta talvikengän pohja. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali. Kokeile myös nastakenkiä.

2. Tuunaa tarvittaessa. Suutarilla voi vaihtaa kengän muoviset korkolaput pitävämpiin kumisiin.

3. Varmista liukuesteen laatu. Turvallisessa liukuesteessä on CE-merkintä.

4. Sovita ensin ja osta vasta sitten. Liukuesteet kannattaa sovittaa ennen ostamista niihin kenkiin, missä niitä pääasiallisesti tullaan käyttämään.

Liukuesteiden pitää olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita, jolloin niissä on CE-merkintä. Liukuesteitä myyvät muun muassa suutarit, kenkäkaupat ja monet suuret tavaratalot.

Osa ei varaudu liukkauteen

Viime talvena toteutettuun kyselyyn* vastanneista 65 prosenttia liukastuneista oli liukastuessaan liikkeellä vapaa-ajalla. Liukkaisiin keleihin varaudutaan enimmäkseen varaamalla matkaan aikaa ja kiinnittämällä huomiota kenkien valintaan. Lähes jokainen pitää liukkaisiin keleihin varautumista tärkeänä. Kymmenesosa kuitenkin kertoi, ettei varaudu liukkaisiin keleihin mitenkään.

– Talvi tarjoaa runsaasti hyviä ulkoilumahdollisuuksia. Vapaa-ajan liikkumisen varusteita valittaessa ei välttämättä kuitenkaan ajattele kulkuväylien liukkautta. Liukkaus voi kaataa kokeneimmankin treenaajan ja esimerkiksi lenkkeilijän kannattaa talvikausina kiinnittää huomiota jalkineisiin ja turvautua vaikkapa nastakenkiin, erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi SOSTE ry:stä vinkkaa.

– Liukkaus voi myös yllättää kesken lenkin, alun pitävä hiekkapinta voi seuraavassa mutkassa vaihtua petolliseksi iljanteeksi. Liukastumisesta aiheutuneet vammat, kuten rannemurtumat, voivat hankaloittaa päivittäistä elämää pitkän aikaa.

*Jalankulkijoiden liukastumisia selvitettiin viime talvena. Neljä kymmenestä kyselyyn vastanneesta oli kaatunut liukastumalla kuluneen tai edellisen talven aikana ja heistä 65 prosenttia oli liukastuessaan ollut liikkeellä vapaa-ajalla. Tutkimuksen suoritti Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup Oy. Tiedot kerättiin internetpaneeli GallupForumissa joulukuussa 2014. Kyselyyn vastasi 1 656 suomalaista. 

Lähde: Kotitapaturmien ehkäisykampanja

Lue myös:

    Uusimmat