Hauska Kiinan-tuliainen koitui Kaijan iPhonen kohtaloksi: "Tulikin sitten vähän kalliimpi reissu"

MTV:n lukija kertoo Kiinan tuliaisen rikkoneen hänen älypuhelimensa latauspainikkeen kokonaan ja varoittaa muita vajoamasta samaan virheeseen. Asiantuntija paljastaa, miten vastaavalta tilanteelta voi välttyä.

MTV:n lukija Kaija* kertoo saaneensa ystävältään Hong Kongista tuliaisena tuulettimen, joka lisätään iPhonen liitinreikään. Nainen kertoo kokeilleensa hauskaa laitetta heti työpuhelimeen.

– Huomasin myöhemmin, että työpuhelimeni akku alkoi tyhjentyä todella nopeasti. Kun laitoin sen laturiin, se ei ladannut. Autossa sain ladattua puhelimen, mutta seuraavana aamuna se oli ihan tyhjä. Yön aikana puhelimen akku oli tyhjentynyt sadasta prosentista nollaan, Kaija selittää.

Kaija oli ehtinyt kokeilla minituuletinta myös omaan iPhoneensa. Sama ongelma iski myös tähän puhelimeen.

– Luulin ensin, että aika jättää työpuhelimestani. Kun molemmista laitteista alkoi tyhjentyä akku todella nopeasti, tajusin, että kyse oli muusta.

Kaijan oma puhelin ei enää ladannut ollenkaan yli kahden prosentin, joten hän vei laitteen huoltoliikkeeseen. Valtuutetussa huoltoliikkeessä odotti ikävä yllätys.

– Huoltoliikkeessä kerrottiin, että puhelimen virtapiirit ovat todennäköisesti vioittuneet. He sanoivat, että laitetta ei pysty välttämättä korjaamaan. Ostin sitten uuden puhelimen, Kaija kertoo.

Nyt myös työpuhelin on menossa vaihtoon.

– Tämä tuli ihan täytenä yllätyksenä. Harmittaa myös ystävän puolesta, joka halusi tuoda hauskan tuliaisen, mutta tästä tulikin sitten vähän kalliimpi reissu, Kaija harmittelee.

Näin vältät vastaavan kohtalon

Applen laitteisiin erikoistuneen Mcare-huoltoliikkeen toimitusjohtaja Matti Uronen kertoo tapausta tarkemmin tuntematta, että syynä voi todella olla virtapiirien vioittuminen.

– MFI-sertifioimattomat lisävarusteet voivat antaa hetkellisen virtapiikin, jolloin piiri vaurioituu. Jos lisälaite ei ole MFI-sertifioitu voi lisävaruste rikkoa laitteen latauspiirin, hän selittää.

Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä toimivalle huoltoliikkeelle ei ole tullut vastaan samanlaisia tapauksia, joissa nimenomaan lisälaitteen olisi ilmoitettu rikkoneen laitteen.

Onko sitten mitään mahdollisuutta varmistaa, ettei esimerkiksi tuliaisena tuotu puhelimen lisälaite riko sitä kokonaan? Urosen mukaan on: hän kehottaa kiinnittämään huomiota yhteen asiaan.

– Suosittelemme tarkistamaan, onko lisävaruste MFI-sertifioitu. Kiinasta tilatut lisälaitteet ovat erittäin harvoin MFI-sertifioituja, hän muistuttaa.

Myös Apple suosittelee sivuillaan käyttämään vain Applen sertifioimia lisävarusteita. MFI-sertifioinnin tunnistaa helpoiten Applen Made for iPod/iPhone/iPad -logosta. Lisää sertifioinnista voi lukea esimerkiksi Applen nettisivuilta täältä.

*MTV:n lukijan nimi muutettu.

***

Tunnistatko kumpi iPhone on feikki?

Tätä ei välttämättä edes harjaantunut silmä huomaa.

1:25

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja