Mainos

Haukio valitsi linnunpönttöteoksen Vuoden luontokirjaksi

Luontojärjestö WWF on palkinnut Vuoden luontokirjana Juha Laaksosen teoksen Pihan linnut ja pöntöt - eloa pihapiiriin. Kirja kertoo seikkaperäisesti linnunpöntöistä, niiden rakentamisesta ja asukeista.

Voittajan valitsi kolmen finalistin joukosta tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Hänen mukaansa Laaksosen kirja tukee luonnonsuojelun sanomaa helposti lähestyttävällä tavalla. 

- Valitsin tämän kirjan, koska se kannustaa kaikkia suomalaisia joka puolella maata kantamaan huolta lähiympäristöstään, kehittämään lintujen pesimisolosuhteita ja tarkkailemaan omaa kotoisaa luontoympäristöä. 

Haukio rakentaa linnunpöntön

 Vaikka linnunpönttöjen teko ei olekaan Haukiolle tuttua, niin hän aikoo kokeilla sellaisen rakentamista.

- Nyt kyllä tämän loistavan kirjan innoittamana varmasti tulen ensi kevääksi yrittämään ainakin tällaisen pöntön rakentamista. Pääsee sitten jännittämään, että millaisia asukkeja se pönttö mahdollisesti sinne pihapiiriin saa, kertoo Haukio.

Suunnitelmissa on rakentaa linnunpönttö joko kotiin Espooseen, Mäntyniemeen tai mökille saaristoon. Luonto on aina ollut tärkeä osa Haukion arvomaailmaa jo lapsuudesta lähtien.

- Olen kovin innostunut linnuista, toivoisin tuntevani niitä enemmän, että en voi missään nimessä sanoa olevani mikään lintutuntija. Mutta kovin innostunut olen niitä tarkkailemaan ja omissa runokokoelmieni kuvastoissakin vilisee kyllä paljon erilaisia lintulajeja. Erityisesti kesämökillä olen tuolla saaristossa tarkkaillut niitä jo useiden vuosien ajan.

Kirja on ensimmäinen lajiaan

Laaksosen teos on ensimmäinen kattava Suomessa julkaistu teos linnunpöntöistä ja niiden asukkaista, sanoo luontokirjailija Juha Laaksonen.

- Tämä voitto oli hieno yllätys! Suomessa ei ole tehty yhtään vastaavaa kirjaa. Pyysin mentoriksi alan asiantuntijan ja mestarin kotkalaisen Urpo Koposen, joka oli kehitellyt pönttöjä sellaisillekin lintulajeille, jotka harvemmin kotiutuvat pihapiiriin. Ilman häntä ei kirjaa olisi syntynyt, kertoo Laaksonen.

Suomessa pesii nelisenkymmentä lintulajia koloissa, onkaloissa, maakuopissa tai linnunpöntöissä. Teokseen on kerätty tietoja lukuisista lähteistä ja haastateltu useita alan harrastajia ja ammattilaisia.

Muut kaksi finalistikirjaa olivat Jukka Lehtosen hyönteisteos Sarvia muttei hampaita ja Mervi Laaksosen teos tietokirja Susi.

WWF on palkinnut Vuoden luontokirjan vuodesta 1978. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 23 teosta.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.