Hauhon murhan karmaiseva motiivi – mies kosti impotenssiväitteet puukottamalla ja leikkaamalla sukuelimet irti

Hauhon lokakuisessa henkirikoksessa epäillään olleen kyseessä impotenssipuheiden aiheuttama mielipaha, selviää käräjäoikeuden tuomiosta.

Tapauksessa tuomittu Lauri Juhani Savolainen oli viettämässä aikaa huonosti tuntemansa miehen kanssa. Torstaina aloitettu viinanjuonti kului elokuvien ja musiikin kuuntelun parissa, mutta jossain vaiheessa tilanne äityi kuolettavaksi väkivallaksi.

Miehen muistikuvat yli vuorokauden ajanvietosta olivat suhteellisen hämärät, ja poliisin kuulusteluiden aluksi miehen mielikuvat alkoivat heräämisestä lauantaiaamuna.

– [Uhri] oli alasti ja makasi lattialla sohvan edustalla mahallaan naama lattiaan päin. Yritin töniä [uhria] hereille, että nyt on aamu, että lähdetään kohta kauppaan. [Uhrin] vieressä lattialla oli verta. Totesin, että [uhrin] iho tuntui kylmältä, mies kertoi.

Saunoi ja kahvitteli ennen poliisille soittoa

Mies ymmärsi illan aikana surmanneensa miehen, ja päätyi siivoamaan tekopaikkaa, kuten moppaamaan hyytynyttä verimassaa pois lattialta.

– Siivous ei aiheuttanut minulle mitään tuntemuksia, olen aikanani ollut Kakolassa erikoissiivoojana ja pessyt muun muassa ihmispaskaa rundin seiniltä, mies kuvaili.

Poliisia hän ei siivoustöidenkään jälkeen vielä kutsunut, vaan jäi vielä odottamaan kello 17 alkavaa saunavuoroaan. Saunomisen jälkeen hän vaihtoi vaatteet, söi, keitti kahvit ja pesi likaiset veitset. Sitten hän soitti hätäkeskukseen.

– Mä oon näköjään tota noin ni pistäny yhten miehen niin tota noin kylmäks, mies totesi puhelimeen.

Murhahetkellä miehellä oli "neliveto" päällä

Kertomuksen taustalla välittyi jatkuvasti miehen runsas alkoholin käyttö.

– Koko jutusta en muista hirveän paljoa. Olen juonut lähes päivittäin 4–5 kuukautta. Juominen alkoi heti aamusta ja jatkui iltaan, mies kuvaisi

Miehen kertoman mukaan hänen juomisessaan on ollut taukoja vain silloin, kun hän on ollut rahaton tai niin huonossa kunnossa, ettei ole pystynyt hankkimaan alkoholia. Kertomuksen puolesta puhui se, että mies oli saanut poliisin tullessa kotiinsa kouristelukohtauksen, jossa saattoi olla kyse niin sanotusta viinakrampista.

Mies kuvaili, että oli konttauskunnossa surmatessaan uhrinsa.

– Minä olin alkoholista niin sekaisin, että minulla oli "neliveto" päällä, hän kertoi poliisille.

"Henkitorvi oli näkyvissä, työnsin sormet siitä läpi"

Uhrissa oli 31 teräaseen vammaa. Kuolemansyy oli kaulan syvä viiltohaava ja syvän kaulalaskimon poikkileikkaantuminen. Mies kertoi lyöneensä uhria sahalaitaisella veitsellä vartaloon, ja kaulan hän oli viiltänyt auki mustapäisellä fileerausveitsellä.

– [Uhri] eli ja korisi vielä siinä vaiheessa kun hänen henkitorvensa oli näkyvissä, työnsin sormet siitä läpi, mies kertoi teostaan.

Uhrin kuoltua hän silpoi uhrin sukupuolielimet leikkaamalla ne saksilla irti.

Sukuelimet hävisivät vessanpönttöön

Teon motiivi jäi oikeuden mukaa epäselväksi. Aluksi Savolainen oli ilmoittanut teon syyksi sen, että uhri oli haukkunut Savolaista muun muassa impotentiksi.

– [Uhrin] puheista menetin malttini ja jälki on sitten sen mukaista, mies sanoi kuulusteluissa.

Mies oli kuulusteulissa kuvaillut ”hyökänneensä herhiläisenä” miehen kimppuun ja painineensa tämän kanssa.

– Sitä en sinällään pidä ihmeenä, että olen teon tehnyt. Jos minulta menee pahasti yli, niin vasta kuolema, toisen tai oma, saa toiminnan loppumaan, mies kuvaili.

Myöhemmin mies kertoi, että uhri olisi saanut jonkinlaisen juoppohulluuden tapaisen sekavuuskohtauksen ja olisi yrittänyt ajaa miehen asunnostaan ulos. Tämä olisi johtanut puolustautumisen yhteydessä kuolettavaan väkivaltaan. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt tätä erityisen uskottavana, sillä uhri oli esimerkiksi selvästi tekijää pienikokoisempi.

– Koska [uhri] oli arvostellut Savolaisen seksuaalista kyvyttömyyttä, Savolainen oli ajatellut, ettei [uhrikaan] tarvitse enää sukuelintään. Hän oli leikannut saksilla [uhrin] kivekset ja siittimen irti. Savolainen oli hävittänyt ne vahingossa vessanpönttöön, kun hän oli kaatanut sinne veristä vettä.

Käräjäoikeus tuomitsi elinkautiseen

Vuonna 1963 syntyneen Savolaisen mielentila tutkittiin ja hänen todettiin olleen tekohetkellä syyntakeinen. Miehellä ei ollut aiempaa väkivaltarikostaustaa.

Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta.

Mies ilmoitti tyytymättömyyttään tuomioon. Hän kiisti murhan katsoen syyllistyneensä tappoon. 

Lue myös:

    Uusimmat