"Herhiläisenä" vieraansa kimppuun hyökänneelle miehelle elinkautinen – raa'an henkirikoksen ja sukuelinten silpomisen jälkeen saunoi, joi kahvit ja soitti itse poliisille

Kanta-Hämeen käräjäoikeus määräsi tuttavansa Hämeenlinnan Hauholla surmanneen Lauri Juhani Savolaisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta.

Mies oli määrätty aiemmin mielentilatutkimukseen. Tuomiosta päätellen mies oli henkirikosta tehdessään kuitenkin syyntakeinen.

Henkirikos tapahtui viime lokakuussa, kun talon isäntänä toimineen Savolaisen ja vieraana olleen miehen alkoholin nauttiminen oli riitaisuuden päätteeksi muuttunut väkivallaksi. Painin päätteeksi Savolainen surmasi vieraansa veitsellä.

Oikeuden asiakirjoista selviää, että uhrin päässä, kaulassa, yläselässä, rintakehässä ja vatsassa oli yhteensä 31 teräaseen pisto- ja viiltohaavaa. Uhrin hengen vei kaulan syvä viiltohaava ja kaulalaskimon leikkaantuminen poikki. 

Väkivalta oli raakaa, ja Savolainen oli muun muassa työntänyt sormensa uhrin henkitorven lävitse.

Leikkasi sukupuolielimet irti teon jälkeen

Savolainen itse oli esitutkinnassa kertonut "hyökänneensä herhiläisenä" vieraansa kimppuun tämän puheiden vuoksi.

Painin ja kuristamisen päätteeksi hän surmasi vieraansa runsaalla teräaseväkivallalla, minkä jälkeen hän oli siivonnut lattialta verta, käynyt saunassa, syönyt, keittänyt kahvit ja pessyt teossa käytetyt veitset.

Tämän jälkeen hän soitti hätäkeskukseen kertoen tekemästään surmatyöstä.

Henkirikosen jälkeen mies oli myös leikannut uhrin sukupuolielimet irti saksilla.

Kiisti murhan, mutta myönsi tapon

Savolainen kiisti syyllistyneensä murhaan, vaikka myönsikin aiheuttaneensa miehen kuoleman. Mielestään hän syyllistyi teossa tappoon ärsyynnyttyään mieheen, vaikka kertoi, ettei aikomuksenaan ollut tappaa.

Tilannetta oli hänen mukaansa edeltänyt uhrin saama niin sanottu juoppohulluuskohtaus ja töniminen, josta Savolainen oli hermostunut.

Savolainen kertoi juoneena alkoholia vuoden ajan lähes päivittäin ja syöneensä huonosti. Hän kuvaili olleensa tekohetkellä niin sanotusti konttauskunnossa, perustellen näin rikoksen uhriksi joutuneella miehellä olleen mahdollisuus puolustustaa itseään.

Mies ilmoitti tänään oikeuden istunnossa olevansa tyytymätön tuomioon. Tämä tarkoittaa, että tuomiosta mitä luultavimmin tullaan valittamaan hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja