Hätkähdyttävä reportaasi: Tällaista on noitavaino 2020-luvun Afrikassa – uhreina satojatuhansia lapsia

Hätkähdyttävä reportaasi: Tällaista on noitavaino 2020-luvulla Afrikassa 4:42
Videolla pysäyttävät tarinat kongolaistyttöjen kokemasta noitavainosta.

Noitavainojen uhriksi joutuu edelleen vuosittain satojatuhansia lapsia Afrikassa, kertoo tutkimusryhmä African Child Policy Forum.

Artikkelin videolla uutiskanava Reutersin haastattelemat Ornella, 14, ja Francine, 15, kertovat uskomattomat tarinansa kokemastaan noitavainosta Kongon demokraattisessa tasavallassa.

– Naapuruston viranomaiset sanoivat minulle, että olen etsintäkuulutettu henkilö, ja että jos minut löydettäisiin, minut poltettaisiin elävältä. Minua ohjeistettiin tulemaan tänne kotonani vallitsevan tilanteen vuoksi, Francine kertoo Eka Banan lastensuojelukeskuksesta.

Ornellan perhe ja kyläyhteisö uskoo hänen olevan noita anemiansa vuoksi.

– Isäni oli kuollut vuonna 2018 ja isoäitini 2019. Sitten toinen isoäitini kuoli vuonna 2023. Asuin tuohon aikaan isoäitini kanssa. Ihmiset alkoivat puhua, että tapan perheenjäseniäni käyttämällä noituutta.

Kongon demokraattisessa tasavallassa ja muualla Afrikassa noitavaino perustuu edelleen vahvasti uskontoon.

– Voittaakseen vanhemmat ja kristityt puolelleen, papit kehottavat työttömiä, rahattomia ja sairaita ihmisiä menemään sairaalaan, sillä heidän ongelmiensa syy on heidän tyttärensä noituus, sanoo paikallisen seurakunnan edustaja Bonane Lwesso.

Katso videolta hätkähdyttävä reportaasi: Näin noitavaino näkyy vielä 2020-luvullakin Afrikassa.

Lue myös:

    Uusimmat