Mainos

Harvey iski Texasiin – talojen raportoidaan romahtaneen

Yhdysvalloissa voimakas Harvey-hurrikaani on iskenyt Texasiin. Sitä pidetään voimakkaimpana hirmumyrskynä yli vuosikymmeneen, ja sen uskotaan aiheuttavan valtavia tuhoja.

Presidentti Donald Trump on julistanut hurrikaanin katastrofiksi. Julistuksen myötä liittovaltio voi antaa esimerkiksi Texasille lisäapua.

Hurrikaani saavutti rannikon noin iltakymmeneltä paikallista aikaa eli aamukuudelta Suomen aikaa.

Hirmumyrskyn tielle sattuneista kaupungeista on jo kerrottu merkittävistä tuhoista. Esimerkiksi Rockportin kaupungin edustaja kertoi New York Timesille romahtaneista taloista. Ainakin kahden ihmisen tiedetään jääneen loukkuun raunioihin.

Tuhoja tekevät yli 200 kilometriä tunnissa puhaltavat tuulet, mutta iso uhka ovat myös jättimäiset tulvat. Hurrikaani on nostanut merenpintaa rannikkoalueilla reippaasti. Harvey saattaa myös jämähtää Texasin ylle päiviksi ja rymäyttää sadetta muutaman päivän aikana jopa metrin.

Yhdysvalloissa on kokemuksia hirmutulvista. Hurrikaani Katrina vyörytti New Orleansiin tulvavettä vuonna 2005 aiheuttaen valtavia tuhoja kaupungille.

Presidentti vierailee hurrikaanialueella ensi viikolla

Myrskystä tiuhaan tviitannut presidentti Trump on muun muassa kehottanut ihmisiä huomioimaan alueidensa paikallisviranomaisten neuvot ja käskyt. Toisessa tviitissään Trump sanoo liittovaltion hallituksen olevan valmiina toimimaan.

Valkoisen talon mukaan Trump vierailee hurrikaanin vaikutusalueella ensi viikolla.

Luonnonkatastrofi laittaa Trumpin hallinnon koetukselle. Hätätilavirasto FEMAn johtoon nimitettiin kesäkuussa Brock Long, joka on toiminut vastaavassa tehtävässä Alabaman osavaltion virastossa, kun Katrina koetteli osavaltiota vuonna 2005. Häntä on pidetty asiantuntevana johtajana.

Lähteä vai ei?

Ennen Harveyn saapumista mantereelle viranomaiset antoivat evakuointikäskyjä ympäri Texasia ja Louisianaa. Tuhannet ihmiset ovat lähteneet kodeistaan hirmumyrskyn takia.

Esimerkiksi miljoonakaupunki Houstonissa on yritetty hillitä ihmisten pakohaluja. New York Times muistuttaa, että vaikka trooppinen hirmumyrsky Allison aiheutti 22 kuolemaa kaupungissa vuonna 2001, enemmän kuolonuhreja syntyi, kun ihmiset yrittivät hädissään paeta Rita-hurrikaania. Tuolloin jopa 100 ihmistä kuoli ruuhkissa.

Harvey uhkaa Texasin merkittävää energiantuotannon keskittymä

Harvey-hurrikaani uhkaa merkittäviä öljy- ja kaasujalostamoja Texasissa Meksikonlahden rannikolla. Asiasta kertova uutiskanava CNN kuvailee aluetta Yhdysvaltain energiainfrastruktuurin kannalta elintärkeäksi.

CNN:n mukaan suurin riski on, että hurrikaani aiheuttaa pitkittyneitä häiriöitä energianjalostukseen pitkin Meksikonlahden rannikkoa. Alueella sijaitsee lähes yksi kolmasosa valtion kapasiteetista muuttaa öljyä kaasuksi, dieseliksi ja muiksi tuotteiksi, CNN kertoo.

Jo varhain perjantaina paikallista aikaa Harveyn tuomat rankkasateet pakottivat evakuoimaan ja sulkemaan useita jalostamoja rannikolla. Lisäksi hurrikaani on myös aiheuttanut häiriöitä raakaöljyn laivauksiin Corpus Christin satamasta, joka on yksi maan johtavista satamista raakaöljyn viennissä.

Bensiinin hinnan on odotettu nousevan riippuen Harveyn aiheuttamista tuhoista.  

1:24

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.