Harry Bertoia Timantti- ja lankatuoli 1951

Harry Bertoia syntyi Italiassa San Lorenzossa 10.3.1915. Hän muutti Kanadaan 15-vuotiaana ja jatkoi matkaansa sieltä Michiganiin USA:han.

Bertoia oli hyvin monipuolinen taiteilija, jonka metalliverkkotuolit ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Hän suunnitteli ne vuonna 1951, mistä lähtien Knoll on valmistanut niitä. Tuoleja on itse asiassa viittä mallia, joista timantti ja lankatuoli ovat tunnetuimmat. Tuoleja valmistetaan kromatusta metallilangasta sekä mustasta ja valkoisesta muovipäällysteisestä metallilangasta. Timanttia valmistetaan kahta kokoa ja sen saa myös kokonaan verhoiltuna. Sarjaan kuuluu myös lasten tuoli. Bertoia sanoi Timantti tuolista: ”Suurimmaksi osaksi ilmasta tehtyjä, huone kulkee suoraan niiden läpi”.

Bertoia oli paitsi huonekalusuunnittelija myös korusuunnittelija, graafikko, taidemaalari ja arkkitehti. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita, että Eliel ja Eero Saarinen vaikuttivat hänen uraansa: Vuonna 1936 Bertoia sai stipendin jonka avulla hän pystyi opiskelemaan Cranbrookin akatemiassa Michiganissa. Opintojen jälkeen koulun johtaja Eliel Saarinen pyysi, että Bertoia jäisi kouluun ja avaisi uudelleen, vuoden suljettuna olleen, metallityön osaston. Bertoia myös suunnitteli Eliel Saariselle hopeisen teekaluston ja teki yhteistyötä Saarisen pojan, Eero Saarisen kanssa, joka tilasi häneltä metalliveistoksen General Motorsin tekniseen keskukseen Detroittiin. Bertoia kuoli marraskuun kuudentena vuonna 1978.

  • Toimittaja Hanna Sumari
  • Kuvaustuoli Artek, Helsinki
  • (Osa 2 13.1.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja